• DOM ZDRAVLJA: Broj sanitetskih vozila je nedovoljan

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

     

    Važno je znati kako i u kojim uslovima radi Služba hitne medicinske pomoći pa smo više pitanja postavili direktoru Doma zdravlja dr. Stojanu Višekruni.

    Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Pančevo obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou iz oblasti urgentne medicine, pružanja hitne i neodložne medicinske pomoći na terenu i u kućnim uslovima. Takođe Hitna pomoć obavlja sanitetski transport pacijenata do Opšte bolnice Pančevo, medicinskih ustanova sekundarnog i tercijarnog nivoa i rehabilitacionih centara, prevoza pacijenata na hemodijalizu, terenske terapije, medicinsko obezbeđenja kulturnih i sportskih manifestacija a duži i mesta pogođena prirodnim nepogodama.

    Služba hitne medicinske pomoći pokriva čitavu teritoriju grad Pančeva, prema popisu to je 122 hiljade stanovnika, a gde je najudaljenije naseljeno mesto na 21 kilometar.

    – Opštoj bolnici Pančevo gravitira 190.955 stanovnika a Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Pančevo obavlja celokupan interhospitalni transport pacijenata, kao i pacijenata iz Opština Kovačica, Opovo, Kovin i Alibunar na sekundarni i tercijalni nivo, navodi se u informaciji Doma zdravlja.

    Prošle godine, Služba hitne medicinske pomoći na terenu je pružila 10.197 zdravstvenih uslugu – pregleda različitih stepena hitnosti. Kao i 18.207 ambulantnih pregleda odraslih i dece i 751.561 pređenih kilometara u obavljanju sanitetskog prevoza sa medicinskom pratnjom i bez medicinske pratnje.

    – Broj pređenih kilometara u obavljanju sanitetskog prevoza se svake godine permanetno povećava, 2015 godine je iznosio 554.283 kilometara, a 2016. godine 709.568km. Znatno povećanje se osetilo sa početkom rekonstrukcije Opšte bolnice Pančevo. Dnevno u SHMP u proseku bude 58 ambulantnih pregleda, 22 pregleda na terenu i 36 transporta. S obzirom na veoma veliki broj usluga iz urgentne medicine i sanitetskog transporta, kao i na velik broj pređenih kilometara, postojeći broj sanitetskih vozila je nedovoljan za pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite pacijentima Pančeva i Južnog Banata, navodi se u informaciji Doma zdravlja.

    U informaciji Doma zdravlja navode se i detalji o stanju voznog parka.

    – Služba hitne medicinske pomoći poseduje 3 sanitetskih vozila sa opremom za urgentne intervencije, 4 sanitetska vozila namenjena za medicinski transport pacijenata i 2 vozila za prevoz pacijenata na dijalizu, od kojih je jedno prešlo preko 400.000 km. Od postojećih vozila, 4 vozila su  novije proizvodnje dok je najveći broj preostalih sanitetskih vozila prešao preko 300.000 kilometara i njihovo održavanje je veoma skupo zbog čestih kvarova, troškova za delove i servisne usluge. Dodatni problem predstavlja veoma otežan rad u danima kad su vozila na popravci i kada se čekaju rezervni delovi, precizira se u informaciji.

    Služba hitne pomoći dežura 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji.

    – Dnevna smena od 07 do 19 časova – raspolaže sa 3 urgentne i 2 transportne ekipe a noćna smena od 19 do 07 časova – raspolaže sa 3 urgentne ekipe koje po potrebi obavljaju transport. Dežurstvo ambulante je od 20 do 07 časova. U SHMP trenutno je zaposleno 70 radnika na neodređeno vreme i 18 na određeno (zamene zaposlenih na neodređeno vreme usled dužeg bolovanja i odsustva i povećanog obima posla). Zarade zaposlenima isplaćuju se u skladu sa Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, navodi se u informaciji dobijenoj od Doma zdravlja.

    SHMP opremljena je u skladu sa važećim standardima za rad ove službe – preciziraju iz ove gradske zdravstvene ustanove.

    – Oprema za rad redovno se servisira i aparati baždare, a Dom zdravlja se trudi da u skladu sa svojim mogućnostima i uz pomoć lokalne samouprave redovno obnavlja opremu. U 2016 i 2017. godini nabavljen je po jedan nov sanitet sa kompletnom opremom, a u postupku je nabavka još jednog u toku ove godine. Svake godine se pravi plan nabavke neophodne opreme za sve službe pa je u prošloj godini za SHMP obezbeđen jedan EKG aparat i defibrilator, detalji su iz informacije.

    Iz Hitne pomoći i Doma zdravlja podsećaju da je prilikom svakog poziva “veoma važna sradnja između korisnika, dispečera i Službe hitne medicinske pomoći”.

    – Sve preglede koji nisu hitni važno je obaviti kod svog izabranog lekara kako bi se rasteretila SHMP i pružila pomoć nekome kome je zaista neophodna. Ukoliko se pozove broj SHMP za situaciju koja nije hitna, odlaže se pomoć nekome kome je preko potrebna, tako što se zadržava dispečera, doktor u ambulanti ili zauzima preko potrebno vozilo, podseća se u informaciji Doma zdravlja.

    Na kraju evo i vrlo praktičnih a značajnih uputstava da bi i sami sebi pomogli.

    – Ukoliko je vaše stanje zahteva hitnost po pozivanju SHMP važno je sledite uputstva dispečera i da date prave informacije koje su neophodne kako bi ekipi olakšali da vas što lakše pronađe. Bitno je i da vaše kućne ljubimce sklonite na sigurno.Učinite sve što je do vas kako bi ekipa SHMP najbrže, najbolje i najkvalitetnije pomogla vama i drugima, apel je kojim gradski Dom zdravlja zaključuje informaciju o Službi hitne medicinske pomoći.

     

     

     

     

    Važno je znati kako i u kojim uslovima radi Služba hitne medicinske pomoći pa smo više pitanja postavili direktoru Doma zdravlja dr. Stojanu Višekruni.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo