• Država će uvesti red na državne njive

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pančevo, 22. avgust – Borba protiv uzurpatora državnih njiva bila je tema zajedničke konferencije za medije koje su održali Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i gradonačelnik Saša Pavlov. Prema podacima ministra Nedimovića, na nivou Srbije je oko 120.000 hektara uzurpiranih državnih njiva koje se koriste bez plaćenog zakupa.

    „Do kraja godine problem sa ovih 120.000 hektara biće rešen” – ocenio je ministar Nedimović. Od 9.000 hektara državnih oranica na teritoriji Grada Pančeva oko 3.000 hektara trenutno se koristi bez pravnog osnova, odnosno plaćenog zakupa.

    „Do srede ćemo imati zapisnike poljoprivredne inspekcije i znati tačno o kojim površinama je reč. S obzirom na stanje, verovatno će površine biti nešto manje. Gde bude utvrđeno ko ih obrađuje, biće kroz upravni postupak naplaćivana trostruka vrednost zakupa, što je oko 600 evra, pa na, recimo, 1.000 hektara, to nije malo. Sa površina za koje se ne pronađu uzurpatori letina će biti skinuta i prodata kako bi se obeštetila država” – istakao je gradonačelnik Pavlov.

    Obojica funkcionera istakli su veliki značaj uvođenja reda u oblasti davanja u zakup državnih oranica, jer se novac od zakupnina vraća u poljoprivredu. Kako je istakao ministar šteta na nivou države veća je od 24 miliona evra. Ministar Nedimović naglasio je da je stanje sa državnim oranicama i dalje neuređeno, pa će da bi se dovelo u red biti potrebno nekoliko godina.

     

     

    „Puno je infrastrukturnih objekata koji se vode kao poljoprivredno zemljište. Raširena je i pojava odoravanja atarskih puteva” – naveo je ministar Nedimović. Država će u ovu oblast uvesti red, što je, kako je naglašeno, već počelo sprovođenjem zakonitog postupka za zakup zemljišta. Od 145 opština, ove godine procedura je sprovedena u 144 lokalne samouprave, dok je prošle godine to bilo u samo pedesetak – naglasio je ministar Nedimović.

    Novac od zakupnina, čak 40 odsto, u poljoprivredu se vraća preko lokalnih samouprava. Grad Pančevo tako već godinama ulaže u atarske puteve, vetrozaštitne pojaseve, čišćenje kanala. Gradonačelnik Pavlov je podsetio da je i od prošlog saziva ministarstva poljoprivrede traženo da deo novca bude uložen i u infrastrukturu sela, jer je najviše poljoprivrednika iz tih sredina, i najavio da se od te ideje neće odustati.

     

     

    Borba protiv uzurpatora državnih njiva bila je tema zajedničke konferencije za medije koju su održali Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i gradonačelnik Saša Pavlov. Prema podacima ministra Nedimovića, na nivou Srbije je oko 120.000 hektara uzurpiranih državnih njiva koje se koriste bez plaćenog zakupa.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]