Foto: Pixabay.com
Društvo

Epidemija u Omoljici

Izvor: 
Zavod za javno zdravlje Pančevo Sre, 14/12/2016 - 11:02

Na osnovu pokazatelja geografske raširenosti u Južnobanatskom okrugu je registrovana stope incidencije oboljenja sličnih gripu na nivou uobičajenom za sporadične i izolovanih slučajeva oboljenja, ukupni intenzitet aktivnosti virusa gripa je ispod praga srednjeg intenziteta u svim opštinama.

U odnosu na prethodnu nedelju Sentinel nadzora u 49. nedelji/2016. (od 05.12.- 11.12.2016. godine) trend incidenceije oboljenja sličnih gripu je u porastu u opštinama Pančevo, Vršac, Alibunar, Bela Crkva i Opovo dok je u ostalim opštinama Južnobanatskog okruga na prošlonedeljnom nivou posmatranja.

Analizom Populacionog nadzora prijava oboljenja sličnih gripu za 2016/2017 godinu od 01.10.2016. –  11.12.2016. godine, praćenjem cele populacije Južnobanatskog okruga, broj prijavljenih sa oboljenjem sličnim gripu iznosi 530 što je na istom nivou za isti period posmatranja u sezoni  2015/16 godine kada je iznosio 531. Ako posmatramo nedeljni trend u dvostrukom je porastu u odnosu na prethodnu nedelju i 35%  u odnosu na isti prošlogodišnji period posmatranja, najveći je u uzrasnoj grupi od 15-29 godina.

Od početka nadzora, na teritoriji Južnobanatskog okruga iz četiri sentinelna uzorka – dom zdravlja Pančevo ZS Omoljica, 13.12.2016. godine potvrđena je infekcija virusom gripa tipa A (H3), kod sva četiri pacijenta školskog uzrasta. Zbog povećanog broja oboljenja slična gripu u naseljenom mestu Omoljica u školskom kolektivu OŠ Dositej Obradović Omoljica, sa četiri laboratorijski potvrđena slučaja gripa stekli su se uslovi za prijavu epidemije gripa lokalnog tipa, saopštila je načelnica centra za prevenciju i kontrolu bolesti mr sci med. dr Slađana Tomić, specijalista epidemiologije.   

Ukoliko ste bili u kontaktu sa osobama obolelim od gripa pratite svoje zdravstveno stanje tokom sedam dana od kontakta, a u slučaju pojave simptoma gripa ostanite kod kuće:

- Obavezno odležati

- Provetravati prostoriju često

- Uzimajte dosta tečnosti (supe, negazirani sokovi, limunade, čajeve...)

- Ukoliko imate povišenu temperaturu preko 38°C, suvi kašalj, otežano disanje i bolove u mišićima i zglobovima javite se svom doktoru. 

- Lekove koristite isključivo po savetu doktora

 Mere prevencije:

Specifična mera – Vakcinacija

Opšte mere

- Pokrijte usta i nos maramicom kada kijate i kašljete

- Odmah bacite upotrebljenu maramicu u kantu za otpatke

 -Redovno perite ruke tekućom vodom i sapunom

- Izbegavajte rukovanje grljenje i ljubljenje ako kijate i kašljete

- Provetravanje prostorija

 
MarketingNajnovije vesti