Brajan Brković Foto: Kristian Balan
Društvo

Evo šta ima da kaže Pančevac protiv koga je podneta krivična prijava zbog farbanja Trga Republike

Pančevo, Uto, 08/10/2019 - 19:55
Vladimir Đoković


Mediji su objavili da Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda podnela krivične prijave protiv lica koja su 5. oktobra “uništavala granitne kocke na Trgu Republike”. U medijima se spominje da je prijava podneta i protiv Pančevca Brajana Brkovića koji je za 013info.rs rekao da je čuo da su mediji objavili da su prijave podnete, ali da ništa još nije dobio.

"Prijavljen sam u Pančevu gde sam završio Gimnaziju, studiram u Novom Sadu, u Pančevu nemam nikog kod kuće pa ne mogu da sa sigurnošću kažem da li je nešto stiglo", kaže Brković.

On objašnjava da je učestvovao u performansu na Trgu Republike u subotu, kada je sa kolegama i koleginicama, farbao kocke zlatnom bojom.

“To je bio jos jedan performans u nizu na kraju protestne šetnje. Oslikali smo  kakvo je stanje, da nam pričaju da živimo zlatno doba, zato smo te iste kocke koje ispadaju, navodno su rekonstruisane i sređene a u stvari nisu – ofarbali u zlatno”, kaže Brković.

Njega ne čudi inicijativa za pokretanje krivičnog postupka jer kako kaže “ i ranije su to radili, kod performansa sa pink bojom na zgradi RTS-a”

“Trn  u oku su im studenti, budući da su stožeri budućih generacija i društva, i baš kod studenata je najteže  ugušiti entuzijazam, jer su puni su života”, kaže Brajan i dodaje da vlast otuda ima bojazan od studenata što je pokazo i slučaj oko Rektorata.

Objašnjava i da je bio u poseti u vreme kada su studenti zauzeli Rektorat, dok ispred RTS-a kada je farban u pink - nije.

“Studiram u Novom Sadu a zbog izgradnje pruge nemamo vozove do Beograda pa nisam bio u prilici da budem ispred RTS kada je farban u pink, da sam bio tu sigurno bih prošao sa prijavom i ne bih se kajao. Jer, dužnost je svake mlade osobe, koji kritički misli, da se pred tom vrstom stigmatizacije ne povlače, da ima stav i stane iza njega”, kaže Brković.

On misli da iza krivičnih prijava za farbanje Trga Republike stoji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

“On je fotografije performansa koje smo mi objavili na našim FB nalozima objavio na svom uz “sočne” komentare. Verujem da je naša identifikacija išla preko FB-a. A mi smo samo performansom uspeli da pokažemo da je u Srbiji sve fasadno – fasadna demokratija, fasadni zamenik gradonačelnika, a iza svih fasada stoji jedan jedan čovek koji se pita za sve…”, kaže Brković inače student menadžmenta u medijima u Novom Sadu.
MarketingNajnovije vesti