pančevački gimnazijalci u Nirnbergu Foto: privatna arhiva
Društvo

FOTO: I pančevački gimnazijalci pravili "Skulpturu mira" na omladinskoj mirovnoj konferenciji u Nirnbergu

Izvor: 
Gimnazija Uroš Predić Pet, 08/11/2019 - 19:35Na „Drugoj omladinskoj mirovnoj konferenciji“ odrzanoj  u Nirnbergu od 17. do 20. oktobra učestvovala je i delegacija pančevačke Gimnazije „ Uroš Predić“ Glavna ideja projekta je bila širenje svesti o miru u svetu koja je ovekovečena pravljenjem  „Skulpture mira“ od plastičnog oružja koje je svaka delegacija ponela u Nirnberg.

Početkom septembra u Gimnaziji je pokrenuta kampanja prikupljanja plastičnog oružja pod motom „Zaustaviti ratove-ukinuti oružje“ i „ Bacite oružje u kantu za otpatke-ne treba nam“.

 

Gimnazija Pančevo
Foto: privatna arhiva
sakuljanje_plastichnog_oruzhja_u_shkoli.jpg

 

Pri dolasku u Nirnberg, zajedno sa delegacijama iz Rumunije, Severne Makedonije, Ukrajine, Rusije, Albanije, Grčke i mnogobrojnih učenika, nastavnika i posetilaca iz Nirnberga pravljena je „Skupltura  mira“u prostoru na kome je za vreme Hitlerove vlasti trebalo da se izgradi Kongresna hala, kao simbol njegove moći. Srećom, ona nikada nije završena, ostali su samo spoljni zidovi koji oivičavaju prostor  koji se danas koristi za organizovanje mnogobrojnih manifestacija. Dan kada je pravljena „Skulptura mira“ biće upamćen po divnoj energiji, bogatom kulturno-umetničkom programu, kao i poseti

 

pančevački gimnazijalci u Nirnbergu
Foto: privatna arhiva
pravljenje_skuppture_mira.jpg

 

„Dokumentacionom centru NS-vremena“, u kome je na zanimljiv način prikazan uspon i pad Hitlera i njegove ideologije. Učesnike u projektu pozdravili su gradonačelnik Nirnberga, kao i mnogobrojni predstavnici javnog života grada.

 

pančevački gimnazijalci u Nirnbergu
Foto: privatna arhiva
nash_doprinos_razoruzhavanju.jpg

 

Nakon toga su delegacije imale radionice sa ciljem da se razmene stečena iskustva i znanja, ali i dogovori saradnja u budućnosti. Zaključak konferencije je da je svetu potreban mir, ratovi su nešto najstrašnije što jednom narodu i pojedincu može da se dogodi. Iz istorije i prošlosti treba da se izvuku pouke, ali nažalost svedoci smo ratova i konfrontacija i u današnje vreme. Zato na širenju ideje mira, medjunarodnog razumevanja i tolerancije treba neprestano raditi. Stoga je dogovoreno da se I  narednih godina organizuje “ Omladinska mirovna konferencija” koja bi bila prilika da se mladi iz različitih zemalja kontinuirano bave ovom temom.

Delegacije su takodje imale priliku da upozanju grad Nirnberg, koji važi za jedan od najlepših u Nemačkoj. Grad čuvenog slikara I grafičara Albrehta Direra, divne arhitekture, mnogobrojnih mostova preko reke Pregnic zaista ostavlja bez daha.

U delegaciji iz Pančeva su bili učenici trećeg razreda: Andjela Žeželj, Veselin Vračar, Jelena Mrđa, Ana Mladenović, Miloš Petrović i prof.nemačkog jezika Valerija Jona Andrejević. Učešće na konferenciji omugućili su PASCH-inicijativa i Goethe-Institut.

 

pančevački gimnazijalci u Nirnbergu
Foto: privatna arhiva
unsere_delegation.jpg
MarketingNajnovije vesti