ruska salata
Društvo

FOTO: IV Međunarodni festival ruske salate u Pančevu

Pančevo, Ned, 06/03/2016 - 02:05
Mirjana Marić


PANČEVO - Četvrta po redu Međunarodna manifestacija „Dani ruske salate”, u organizaciji Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Dositej Obradović” iz Pančeva, održana je u subotu, 5. marta u Domu vojske Srbije u Pančevu. Najbolju salatu napravila je Tamara Polić koja je bila kreator ovog specijaliteta u ime Šahovskog kluba „Aljehin”.

Ove godine bilo je više od 120 uzoraka, a takmičila su se razna udruženja, pojedinci, deca i škole. 

„Ruska salata je kulinarski specijalitet za koji ne postoje pravila“, rekao je predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva, Predrag Obradović i dodao: „Pravilo je da ne postoje pravila. Sve je dozvoljeno.“

ruska
img_2233.jpg

ruska
img_2146.jpg

ruska
img_2180.jpg

ruska
img_2187.jpg

 

Manifestacija ima za cilj da predstavi tradiciju kulinarstva mnogih naroda, kroz pripremanje ruske salate kao specijaliteta koje svaki narod i domaćinstvo priprema po svom receptu, kao i da predstavi i promoviše same učesnike.

 

ruska
img_2238.jpg

 

Učesnici su nam rekli da je osim osnovnih sastojaka za pripremanje ruske salate potrebna volja, ljubav, namirnice, ali i tajni sastojak koji niko nije želeo da otkrije. Tamara Polić, koja je u ime Šahovskog kluba Aljehin napravila pobednička salatu, dodala je da osim ukusa koji je veoma važan, neophodno da salata bude i lepa na oko. Ona je svoju salatu dekorisala inspirisana šahom, sa motivom mat pozicije.

 

ruska
img_2200.jpg

 

Članice Udruženje žena „Dolovke“ ove godine su prvi put učestovale na Međunarodnoj manifestaciji „Dani ruske salate“  i zauzele treće mesto u kategoriji Udruženja.

„Predstavile smo se našim brendom - štrudlom i ruskom salatom“, rekla je podpredsednica udruženja Dragana Marić, koja nam je objasnila šta je bitno kod pripremanja ovog specijaliteta: „Kod ruske salate važno je da je povrće sveže, kao i suhomesnati proizvodi, a naravno majonez mora da bude veoma dobar. Preporučujemo da bude domaći, a ne kupovni.“

 

ruska
img_2169.jpg

 

Prvo mesto u kategoriji ŠKOLE osvojila je Poljoprivredna škola iz Vršca, drugo mesto pripalo je Ekonomskoj školi „Paja Marganović“ iz Pančeva, dok je treće pripalo Ekonomsko-trgovinskoj školi iz Smedereva.

 

ruska
img_2231.jpg

 

U kategoriji UDRUŽENJA prvo mesto osvojio je Šahovski klub Aljehin iz Pančeva, drugo Klub za odrasla i stara lica Pančevo i treće Udruženje žena „Dolovke“ iz Dolova.

U kategoriji UČENICI prvo mesto osvojila je Jelena Žugić iz Pančeva, drugo Nataša Nikolić iz Smedereva i Dejana Olujić iz Vršca.

Prvo mesto u kategoriji OSTALI pripalo je Domu „Srce u jabuci“ iz Jabuke, drugo Mariji Jović iz Beograda, dok je treće osvojila Apsi Nora iz Pančeva.

 

ruska
img_2201.jpg

 

Najmlađi učesnik bio je David Kuzmanović, a najstarija učesnica Zlatica Vilimanović.

 

pobednici
img_2312.jpg

 

Organizator manifestacije je Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Dositej Obradović” iz Pančeva, uz podršku Turističke organizacije Pančeva i Grada Pančeva. 

M. M. Veličković
MarketingNajnovije vesti