Počela je 30. Svetska slaninijada u Kačarevu

FOTO: Izabrana najbolja, najdeblja i najduža slanina na 30. jubilarnoj "Slaninijadi"

Pančevo, Čet, 16/02/2017 - 18:22
Mirjana Marić


Trideseta jubilarna Slaninijada u Kačarevu otvorena je u četvrtak, 16. februara i trajaće do nedelje 19. februara u sportskoj Hali i na centralnom seoskom trgu. Ove godine bilo je ukupno 240 uzoraka slanine, a na samom svečanom otvaranju proglašeni su i ovogodišnji pobednici u kategorijama - amateri, industrijska, zanatska i domaća slanina gde su izabrane najdeblja, najduža i slanina od magulice, a specijalna nagrada dodeljena je za inostranu slaninu.

Na Slaninijadi kao i svake godine, obilje mesnih prerađevina oko 300 izlagača, čiji su proizvodi mamili kupce baš na njihove štandove. Od čvaraka, preko kajmaka do pršuta raznih vrsta, kupci su mogli da pronađu sve što vole, a cene su se za iste proizvode kretale i u razmaku do dvesta dinara. 

Dobre slanine mogu se kupiti i na štandovima industrija mesa, ali i štandovima manjih proizvođača za cenu od 600 do 900 dinara. Slanina od mangulica je 600 dinara. Suvi vrat možete kupiti za cenu od 569 do 990 dinara, dok se pečenica kreće od 600 do 1000 dinara. Kajmak je svuda 800 dinara, a čvarci od 600 do 800 dinara. Kobasice se kreću oko 650 dinara. 

img_4926.jpg

img_4828.jpg

img_4843.jpg

 

Osim mesnih prerađevina posetioci su mogli da kupe razne vrste kolača, štrudli, vina i sireva, a u okviru manifestacije je održano takmičenje u spremanju najboljeg svinjskog paprikaša i takmičenje u topljenju slanine "Zlatni čvarak".

img_4861.jpg

img_4840.jpg

 

Prvo mesto za najbolju slaninu u kategoriji "Amatera" gde je bilo 172 uzorka osvojila je Nina Petrovska iz Kačareva, drugo Marko Vuković iz Kačareva, treće Dejan Brković-Kočer sa Zlatibora, četvrto Radojka Novaković iz Banatskog Novog Sela, peto Vojkan Stanisavljević iz Velikog Gradišta, dok je šesto mesto osvojio Nikola Ćurčić sa Golije. 

U kategoriji "Industrijska slanina", prikupljno je 14 uzoraka. Prvo mesto za najbolju slaninu je osvojio "Burjan" iz Pančeva, drugo Industrija mesa "Zmajevac" i treće Promes "Novi Bečej". Zanatskih slanina je bilo 38, a najbolju je napravio Dušan Stanojević iz Mačkata, drugo Nikola Bodrožić iz Vladimirovca i treće Mileta Todorić iz Nikojevića. 

U kategoriji najbolja "Domaća slanina" bilo je 16 uzoraka, a birane su najdeblja slanina, koju je napravio Ilija Grgovski, zatim najduža slanina gde je nagrađen Mile Flipovski, za najbolju slaninu od mangulice nagradu je primio Mile Kondić i specijalna nagrada otišla je za inostranu slaninu u ruke Damjana Gavrilovskog iz Gostivara, Makedonija. 

img_4932.jpg

 

Na svečanom otvaranju su govorili Nenad Šaletić iz Turističkog kluba „Slaninijada”, gradonačelnik Grada Pančeva Saša Pavlov.

- Ovakva manifestacija je od velikog značaja za Grad Pančevo pre svega jer promoviše tri temeljne vrednosti koje želimo da prikažemo u prvom planu kada je reč o ovakvim manifestacijama, ne samo Slaninijadi već i sličnim manifestacijama koje se uglavnom održavaju u naseljenim mestima. Prva vrednost je razvoj preduzetništva malih i srednjih preduzeća, povećanje proizvodnje, druga vrednost je promocija domaće kulinarske tradicije i gastronomskih običaja ovog kraja i treća promocija seoskog turizma, rekao je Saša Pavlov. 

Posetiocima su se obratili i gosti pisci iz Podgorice, Milovan Miša Kuburović i Branko Bata Krković, koji su ovom prilikom predstavili svoje pesme namenjene kačarevačkoj Slaninijadi. 

img_4848.jpg

 

Po prvi put je u okviru manifestacije odražana izložba karikatura, a ovom prilikom su predstavljeni radovi Nikole Dragaša koji je četvrtu godinu za redom radio ilustraciju za Slaninijadu, kao i radovi dece polaznika Zimske škole karikature.

img_4918.jpg

 

Manifestacija će trajati do 19. februara, a posetioci će moći da pazare mesne prerađevine svakoga dana do 20 časova.

img_4811.jpg

img_4821.jpg

img_4895.jpg

img_4833.jpg

img_4935.jpg
MarketingNajnovije vesti