• Gastronomski događaj „Naši slovenački specijaliteti” održan po treći put u Pančevu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Pančevu je 28. oktobra održan treći gastronomski događaj “Naši slovenački specijaliteti”. Na događaju koji je ove godine prvi put organizovan u Mađarskom kulturno umetničkom društvu “Petefi Šandor” bilo je prisutno više od 150 učesnika i gostiju iz slovenačkih društava iz Pančeva, Beograda, Kovina, Vršca, Gudurice, Podgorice u Crnoj Gori, kao i gosti iz Školskog centra iz Ptuja u Sloveniji. Prisutni su bili I predstavnici Opštine Pančevo, Beogradske nadbiskupije, generalni konzul Republike Slovenije u Klagenfurtu Milan Predan, predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji Saša Verbič sa članovima Nacionalnog saveta kao i mnoge ličnosti Iz javnog i kulturnog života Pančeva.

     

    Učesnici ovogodišnjeg revijalnog takmičenja su gostima spremili zanimljiv meni na kojem je bilo: Goveđa supa sa rezancima od palačinki (celestine) na štajerski način, juneći gulaš sa palentom na prekmurski način, mešana salata na slovenački način i kolač „Melanija“.

     

    Ručak su spremali učenici ugostiteljske struke iz škola iz Pančeva, Vršca i Ptuja uz nadzor svojih profesora i domaćina iz Udruženja Slovenaca i MKUD-a “Petefi Šandor”

     

    Kvalitet spremljenih jela stručni žiri je ocenio visokom ocenom, a to su potvrdili i gosti koji su bili na zajedničkom ručku.

     

    Tom prilikom je promovisan novi kolač-potica nazvan „Melanija“ koji pored osnovnih sastojaka po recepturi Estike Radić ima orahe i lešniike iz Slovenije i specijalnog belog vina iz Sevničkog vinogorja.

     

    Profesori i đaci iz Biotehničke škole iz Ptuja iz Slovenije su tokom programa razmenjivali informacije i iskustva iz oblasti gastronomije sa kolegama iz Pančeva i Vršca. 

     

    Ova manifestacija ima veliku ulogu u promovisanju slovenačke tradicionalne kuhinje, a ove godine je imala poseban značaj jer je organizovana u sklopu programa obeležavanja petogodišnjice postojanja i uspešnog rada pančevačkog Udruženja Slovenaca „Logarska Dolina“.

     

    Prema rečima Josipa Vebera predsednika Udruženja Slovenaca “Logarska Dolina” i glavnog organizatora ovog događaja manifestacija je protekla u najboljem redu, odziv učesnika je bio veoma dobar, a naredne godine se očekuje dolazak  još većeg broja učesnika, novih gostiju iz udruženja Slovenaca iz zemalja u okruženju, a posebno iz Slovenije.

     

    Ovogodišnji Gastronomski događaj pomogli su Kancelarija za slovenačku dijasporu iz Ljubljane, Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, Opština Pančevo, mesara “Burjan” i MKUD “Petefi Šandor”.

     

    Naredni programi koje će organizovati pančevačko udruženje Slovenaca su „Glazarjevi dani“, Poetsko veče slovenačkog kantautora Petera Andreja i Dani slovenačkog filma koji će biti organizovani u novembru.

    U Pančevu je 28. oktobra održan treći gastronomski događaj “Naši slovenački specijaliteti”. Na događaju koji je ove godine prvi put organizovan u Mađarskom kulturno umetničkom društvu “Petefi Šandor” bilo je prisutno više od 150 učesnika i gostiju iz slovenačkih društava iz Pančeva, Beograda, Kovina, Vršca, Gudurice, Podgorice u Crnoj Gori, kao i gosti iz Školskog centra iz Ptuja u Sloveniji. Prisutni su bili I predstavnici Opštine Pančevo, Beogradske nadbiskupije, generalni konzul Republike Slovenije u Klagenfurtu Milan Predan, predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji Saša Verbič sa članovima Nacionalnog saveta kao i mnoge ličnosti Iz javnog i kulturnog života Pančeva.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo