Predrag Đelevski Foto: privatna arhiva
Društvo

Glogonjac koji je preboleo koronu - prvi davalac krvne plazme za antitela i serum

Pančevo, Ned, 12/04/2020 - 22:50
Vladimir ĐokovićGlogonjac Predrag Đelevski prvi je građanin Srbije koji je posle ozdravljena od COVID-19 donirao krvnu plazmu. Kako kaže u izjavi za 013info.rs krvnu plazmu je donirao u subotu u Institutu za trasfuziju u Beogradu.

„Pre nedelju dana  su me zvali, pa sam prvo bio da uradim kontrolu, da li mogu dam krvnu plazmu, a zatim mi je uradjen treći test na koronu koji se radi 21 dan posle ozdravljenja koji je bio negativan, zatim smo se dogovorili da u subotu kada je zabrana kretanja doniram plazmu u Institutu“, kaže on.

Dodaje da je sve potrajalo oko sat vremene tokom kojih je davao krv koja je prolazila kroz aparat gde je plazma iz krvi odvajana a zatim se vraćala u njegov krvotok.

Đelevski je do sada dobrovoljno davao krv 15 puta a bio i organizator ranije takvih akcija po Glogonju tako da mu ovo ništa neobično osim što je malo duže trajalo.

„Svi su bili izuzetno ljubazni a u jednom trenutku telefonom mi se javila i premijerka Ana Brnabić što me je prijatno iznenadilo, i zahvalila se što sam doao je će se od antitela iz krvne plazme praviti serumi da pomognu obolelima“, kaže on.

Đelevski je u kućnoj izolaciji još uvek, određeno mu je 28 dana od izlaska iz bolnice, pa je nekoliko puta zbog doniranja krvne plazme u Beograd išao službenim vozilom pod pratnjom policije.

Za 15 dana biće u prilici, takvi su medicinski standardi, da ponovo da krvnu plazmu.

„Savetujem svakome ko bude mogao da učini isto i donira krvnu plazmu jer tako pomaže u ozdravljenju drugih ljudi, inače moja poruka je i dalje da se ostane kod kuće – poštujte mere  jer ljudi od korone umiru“, kaže on.

U njegovom bolničkom dnevniku koji smo objavili Đelevski je prećutao ime cimera preko koga mu je stigla i prva kafa u bolnicu, a sada se ispostavilo da je to bio predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza.

Predrag Đelevski donira krvnu plazmu
Foto: privatna arhiva
fb_img_1586723703265.jpgMarketingNajnovije vesti