Foto: Vladimir Đoković
Kako je vlasnica izgorele „Oaze sreće” dobila gotovo million dinara iz gradskog budžeta

GRAD PANČEVO: Vlasnica „Oaze sreće", Ljiljana Milošević, subvencije dobila po propisima

Pančevo, Uto, 08/11/2016 - 11:06
Vladimir Đoković


Posle tragedije u ilegalnom staračkom domu 29. oktobra, kada je 11 lica povređeno, a troje još uvek neidentifikovanih izgubilo život, otvorilo se i pitanje gradske finansijske podrške koju je vlasnica doma Ljiljana Milošević dobila.

Saopštenje povodom dve subvencije od ukupno preko 940.000 dinara iz gradskog budžeta, koje je Ljiljana Milošević, odnosno dom za stara lica dobio u poslednje dve godine, izdao je i Grad Pančevo.

Kao nezaposlenom licu, što je bio uslov gradskog konkursa za dobijanje subvencija za samozapošljavanje, Ljiljana Milošević je avgusta 2014. godine podnela „Zahtev sa biznis planom za dobijanje subvencije za samozapošljavanje“ po raspisanom javnom konkursu „a vezano za dnevni boravak za stara lica gde nije bilo navedeno da je reč o klasičnom Domu starih“ – navodi se u dokumentu i dodaje:

– Savet za zapošljavanje grada Pančeva je razmatrao navedeni zahtev Ljiljane Milošević dana 27. avgusta 2014. godine godine i dao pozitivno mišljenje, iz razloga što su ispunjeni svi uslovi navedeni u Javnom pozivu i dostavljena sva tražena dokumentacija. Kao dokaz da je delatnost registrovana imenovana je dostavila Rešenje Agencije za privredne registre Republike Srbije od 13.05.2014. godine o upisu u Registar privrednih subjekata Oaza sreće d.o.o Pančevo. Zaključen je Ugovor o dodeli sredstava za samozapošljavanje, na osnovu koga su isplaćena sredstva u iznosu od 500.000,00 dinara za obavljanje delatnosti d.o.o Oaza sreće.

U jednom od dodatnih uslova konkursa Grad Pančevo imao je i dodatne mogućnosti i prava. Citiramo:

– Grad Pančevo zadržava pravo da traži i druge dokaze relevantne za odlučivanje o zahtevu podnosioca.

Ali je sredstva, navodi se u saopštenju, Ljiljani Milošević odobrio na osnovu dostavljenih dokaza od strane podnosioca zahteva.

Gradski novac Ljiljana Milošević je dobila pošto je Savet za zapošljavanje dao pozitivno mišljenje, biznis plan ocenio kao detaljno razrađen, a delatnost kao deficitarnu na tržištu. U odgovarajućem roku Ljiljana Milošević je izveštavala o utrošku dobijenog novca od grada Pančeva. Namenski je potrošila sredstva – konstatuje grad Pančevo.

– Ljiljana Milošević je ispunila ugovorne obaveze prema gradu Pančevu, a povodom Javnog poziva nezaposlenim licima za dodelu subvencija za samozapošljavanje u 2014. godini grada Pančeva.

Drugi deo gradske finansijske podrške stigao je 2016. godine. Kako se navodi, blagovremenu i potpunu prijavu za bespovratna sredstva iz gradskog budžeta Ljiljana Milošević, odnosno D.O.O. „Oaza sreće” Pančevo imala je, tvrdi gradska vlast, i 2016. godine kada je o tome odlučivala Komisija za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima – privrednim subjektima. Komisija je ocenila da je prijava blagovremena i potpuna – navodi se u dokumentu.

Pa su Ljiljani Milošević, odnosno d.o.o „Oaza sreće” odobrena bespovratna sredstva od 432.960 dinara za kupovinu osnovnih sredstava za unapređenje poslovne delatnosti. Ugovor „Grad Pančevo je imao obavezu da prati realizaciju ugovornih obaveza nakon zaključenja ugovora o dodeli subvencije i da prati namensko trošenje sredstava, a praćenje rada privrednih subjekata u ovoj oblasti nije u nadležnosti organa lokalne samouprave, već u nadležnosti Pokrajinske, odnosno Republičke inspekcije” potpisan je u septembru, a Ljiljana Milošević je dostavila, po konkursu neophodan, avansni račun kao dokaz o započetoj kupovini osnovnih sredstava.

 

Bespovatno gradski novac je dodeljen za pomoć u kupovini, i to:

–             9 bolničkih kreveta sa obostranim sigurnosnim ogradama i trapezom MD 935 (9 komada, ukupno 391.050 dinara)

–              kolica za EKG MD 917, cena 15.000 dinara

–              krevet za pregled sa točkovima h-600 mm, cena 30.000 dinara

–              noćni ormarići MD 942, (9 komada, ukupno 130.680 dinara)

–              orman za lekove dvokrilni MD 943/2, cena 32,640 dinara

–              kolica za terapiju, cena 14.520 dinara

 

Izveštaj o realizaciji ugovora, odnosno utrošku nepunih 433 hilljade dinara, gradska komisija odnosno grad Pančevo očekuju – navodi se u saopštenju.

Grad Pančevo je imao obavezu da prati realizaciju ugovornih obaveza nakon zaključenja ugovora o dodeli subvencije i da prati namensko trošenje sredstava, a praćenje rada privrednih subjekata u ovoj oblasti nije u nadležnosti organa lokalne samouprave, već u nadležnosti Pokrajinske, odnosno Republičke inspekcije.

Kako se konstatuje, grad Pančevo kao lokalna samouprava nema niti zakonsku obavezu niti ovlašćenje za praćenje i kontrolu osnovanosti i rada subjekata u ovoj delatnosti.

Na zvaničnom sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Sribje, zaključno sa današnjim danom (04.11.2016. prim. aut.) nema informacije o tome da je zabranjen rad  „Oaza sreće“ d.o.o., čije je odgovorno lice Liljana Milošević, niti je na listi evidentiranih ilegalnih domova. – navodi se na kraju saopštenje Grada Pančeva.

Posle tragičnih događaja kada je, kako su ocenile pokrajinske i republičke vlasti, ilegalni dom, kome je nekoliko puta zabranjivan rad, goreo, a troje štićenika preminulo – Ljiljanu Milošević privela je policija, a na predlog tužilaštva, sudija Osnovnog suda u Pančevu izrekao je meru pritvora do 30 dana. 
MarketingNajnovije vesti