• Gradu Pančevu jedna od nagrada za najbolji prijekat Evroregije DKMT

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Novom Kneževcu održana je sednica Skupštine Regionalne saradnje Evroregije DKMT na kojoj su uručene nagrade „Istaknuti u DKMT“  za najbolje projekte ove evroregije, saopštila je Pokrajinska vlada, a među dobitnicima je i Grad Pančevo.

    U saopštenju se navodi da svake godine četiri projekta dobijaju nagradu DKMT na relacijama Arad– Čongrad, Timiš–Čongrad, Vojvodina – Bač-Kiškun, Vojvodina – Karaš Severin.

    Gradu Pančevu je uručena nagrada za projekat prekogranične saradnje “Energetska efikasnost – preduslov za bolju životnu sredinu u prekograničnom regionu Rumunija – Srbija”, a nagradu je primila gradska menadžerka Maja Vitman.

    Među nagrađenim projektima je i „Revitalizacija navigacione infrastrukture kanala Begej“, u kojem je jedan od partnera Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samouravu.

    Na sednici su predstavljeni i strateški projekti „Raznobojna saradnja“ i „Železnica iz snova“, zatim aktuelna situacija u  realizaciji projekata u okviru DKMT, kao i izveštaj o budžetu Sekretarijata ove evroregije.

    Na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije tradicionalno otvoren granični prelaz

    Neposredno pre održavanja sednice skupštine, na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije, u organizaciji Regionalne saradnje Evroregije Dunav–Kriš–Moriš–Tisa (DKMT), tradicionalno je otvoren granični prelez kod naseljenog mesta Rabe. Nakon dve godine pauze zbog pandemije koronavirusa, granični prelaz je ovog vikenda ponovo privremeno otvoren, a građani tri susedne zemlje imaju priliku za bolju i jednostavniju komunikaciju i brži tranzit.

    U ime Pokrajinske vlade na svečanosti povodom otvaranja graničnog prelaza obratio se potpredsednik Branko Ćurčić, koji je istakao da je vreme pandemije, koje je bilo izazovno za sve zemlje, pokazalo koliko je važna dobrosusedska pomoć, a da su primeri konkretne saradnje u našem regionu to i dokazali.

    Ćurčić je podsetio da Evroregija DKMT u novembru ove godine obeležava 25 godina od osnivanja, tokom kojih je trasirana saradnja tri susedne države u brojnim oblastima.

    „Tokom dve i po decenije uvideli smo koliki je značaj prekogranične saradnje, kao modernog razvojnog pravca. Zajednčki put razvoja Evroregije svih ovih godina doprineo je kvalitetu života stanovništva i smanjenju ekonomskih razlika. U isto vreme, sve specifičnosti i bogatstvo različitosti negovani su i unapređivani upravo putem saradnje sa susedima“, kazao je potpredsenik Ćurčić.

    On je naglasio da su mogućnosti koje pruža regionalna saradnja mnogostruke, a da veliki potencijal u Evroregiji DKMT postoji pre svega u oblastima privrede i kulture, obrazovanja, zdravstva, zaštite životne sredine i upravljanja rizicima, te u programima koji podstiču lokalni ekonomski razvoj.

     „U prethodnom periodu realizacije prekograničnih programa od 2014. do 2020. godine, u regiji naše tri države implementirali smo niz projekata, među kojima su i oni od strateškog značaja“, rekao je Ćurčić i dodao da je pred nama novo programsko razdoblje, koje se odnosi na period od 2021. do 2027. godine, uz uverenje da će budući prekogranični programi na adekvatan način odgovoriti potrebama stanovništva.

    Predstavnik Županije Timiš Kristijan-Alin Mos kazao je da je cilj naših država da se u okviru Evroregije DKMT zajednički radi na definisanju prioriteta i realizaciji  ciljeva koji će omogućiti bolji život građanima. On je dodao da je u tom procesu važno poverenje, koje je ključ uspeha Evroregije DKMT.

    Potpredsednik Samouprave Županije Čongrad-Čanad Polnar Erš istakao je da su iza nas dve teške godine pandemije, koje su bile posvećene zdravstvenom aspektu i spasavanju života.

    „I u ovom teškom  vremenu regioni su u okviru DKMT saradnje uspešno radili na zajedničkim projektima“, rekao je Erš navodeći da Mađarska podržava put Srbije ka Evropskoj uniji.

    U okviru današnjih događaja održan je i kros na kome je učestvovalo po 20 devojčica i dečaka iz tri okolna sela, a pobednicima su uručene prigodne nagrade.

     

    U Novom Kneževcu održana je sednica Skupštine Regionalne saradnje Evroregije DKMT na kojoj su uručene nagrade „Istaknuti u DKMT“  za najbolje projekte ove evroregije, saopštila je Pokrajinska vlada, a među dobitnicima je i Grad Pančevo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo