Društvo

„Hobotnice čudesnice” za prevremeno rođene bebe (FOTO)

Pančevo, Sub, 28/07/2018 - 08:41
Suzana Prvulj

„Hobotnice čudesnice” predstavljaju pomoćno medicinsko sredstvo za prevremeno rođene bebe, koje im pomaže da prebrode kritičan period u inkubatoru. Prilikom hvatanja kraka hobotnice, koji ih podseća na pupčanu vrpcu, mališanima se pruža osećaj sigurnosti i smirenosti. Još je bitnija činjenica da koristeći ovaj proizvod, bebe ređe čupaju sonde preko kojih se hrane.

Izradom ovih heklanih, pomoćnih medicinskih sredstava, bavi se humanitarna, neprofitna grupa žena „Hobotnice čudesnice”, koja u Srbiji broji oko 400 članica. 

11.jpg

 

Slađana Potić, naša sugrađanka koja pripada pomenutoj grupi, pojasnila je da se hobotnice prave od 100 odsto pamučnog konca i da su punjene antialergijskim silikonom, kako bi mogle da se sterilišu. Prema njenim rečima, postoje određene dimenzije kojih moraju da se pridržavaju pri samoj izradi proizvoda. Primera radi, krak hobotnice kada se razvuče, ne sme biti duži od 22 centimetra, kako ne bi predstavljao opasnost za nedonoščad.

- Bitno je naglasiti da to nije igračka. Hobotnice se ne prepočuju bebama starijim od 36 nedelja, i deci mlađoj od tri godine. Zbog toga što se mališanima poklanjaju kao uspomena  na jedan težak period, po izlasku iz bolnice roditeljima se objašnjava da treba obratiti pažnju dok ih deca koriste, kazala je Slađana Potić.

ss.jpg

 

Iako praksa korišćenja čudesnih hobotnica u skandinavskim zemljama postoji duže vreme, u Srbiji je započeta prethodne godine.

Grupa sarađuje sa više zdravstvenih ustanova širom Srbije, među kojima je i Opšta bolnica Pančevo. Pored hobotnica, ove humanitarne žene izrađuju kapice, čarapice i ćebenca, takođe za nedonoščad.

Svi građani koji žele da se priključe ovoj humanitarnoj akciji, sa članicama „Hobotnica čudesnica” mogu stupiti u kontakt putem „Fejsbuk” grupe pod istim nazivom, a donacije se prihvataju isključivo u vidu materijala. Slađana Potić se ovom prilikom i zahvalila svim pančevačkim donatorima što su izašli u susret grupi koja se trudi da najmlađima olakša najteži period.

 

hobotnice.jpg

 

aa.jpg


Marketing

Najnovije vesti