• HPV vakcina stigla i u Pančevo, ko i kada bi trebalo da se vakciniše

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Srbiju je konačno stigla dugo najavljivana i čekana vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV). 

    Prema rečima direktorke Zavoda za javno zdravlje Pančevo dr Ljiljane Lazić, vakcina je stigla i u ovu zdravstvenu ustanovu. 

    – Domovi zdravlja su dobili protokole, prikupljaju podatke o zainteresovanima, nakon čega ćemo im isporučiti potrebne količine, rekla nam je dr Lazić.

    Reč o preporučenoj, a ne obaveznoj vakcini, koju će o trošku RFZO moći da prime devojčice i dečaci uzrasta od 9 do 19 godina, a pre prvog seksualnog odnosa. Najidealniji period za primanje vakcine  je između 12. i 14. godine.

    Vakcina je najsavremenija, devetovalentna GARDASIL 9, a proizvodi je MSD. Prima se u Domovima zdravlja a saglasnost potpisuju roditelji dece i pedijatar. Deca starija od 15 godina mogu  lično da potpišu saglasnost, bez prisustva roditelja. Deca uzrasta do 14 godina vakcinu treba da prime u dve doze, u razmaku od šest meseci, a preko 14 godine u tri doze: nulta ili prva doza se prima odmah, druga za dva meseca a treća za šest meseci.

    HPV je vrlo rasprostranjen virus u ljudskoj populaciji. Smatra se da većina seksualno aktivnih ljudi bude zaraženo ovim virusom u nekom periodu  života. Virusom češće bivaju zaražene žene, zbog anatomije ženskih polnih organa. HPV napada kožu i sluzokožu i prenosi se najčešće tokom intimnog kontakta sa jednog partnera na drugog. Dakle, reč je o polno prenosivoj bolesti.

    Koji su simptomi HPV infekcije?

    U najvećem broju slučajeva infekcija ne daje nikakve simptome. Posle izvesnog vremena može doći do eliminacije virusa i izlečenja delovanjem imuniteta koji eliminiše virus i to je najčešći scenario.Da li će doći do ispoljavanja bolesti, pojave kondiloma ili premalignih i malignih promena, zavisi od brojnih faktora: upornih infekcija pojedinim tipovima humanog papiloma virusa, oslabljenog imuniteta, gojaznosti, višestrukih porođaji i slično.

    U Srbiji svake godine oboli oko 1.250 žena od raka grlića materice, a oko 470 žena umre.

    Srbija je na drugom mestu po smrtnosti, a na četvrtom po broju obolelih žena od raka grlića materice u Evropi.

    U zemljama u kojima je vakcina protiv HPV-a besplatna, i /ili  obavezna, stope oboljevanja i od ove vrste raka su na najnižem nivou. Prva država koja je počela da sprovodi vakcinaciju protiv HPV-a pre oko 15 godina je Australija, a zatim i mnoge druge države. Dokazano je da je u ovim zemljama oboljevanje smanjeno a smrtnost gotovo potpuno isključena od karcinoma grlića materice. Kako koja država uvede program besplatne vakcinacije protiv HPV-a, drastično se smanji broj umrlih i obolelih žena. Makedonija je još 2009.godine uvela ovu vakcinu kao obaveznu, u Mađarskoj je takođe besplatna, kao i u Hrvatskoj još od 2015 god. Oboljenja izazvana HPV-om svrstavaju se u grupu prioritetnih zdravstvenih problema. Novi Sad već drugu godinu zaredom obezbeđuje sredstva za besplatnu vakcinaciju dece, uzrasta od 12 do 18 godina protiv HPV infekcija.

    Indentifikovano je preko 100 sojeva HPV-a, od kojih oko 40 ima tropizam za donji genitalni trakt. Pri tome, samo pojedini visokorizični tipovi virusa, mogu da prouzrokuju zdravstvene probleme, poput genitalnih bradavica, kondiloma i karcinoma.
    Po epidemiološkim kriterijumima, postoji sledeća klasifikaciju sojeva HPV-a:

     

    • Sojevi niskog rizika:  6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 81 i CP 6108, koji retko izazivaju lezije koje napreduju do prekanceroza.
    • Sojevi sa višim rizikom: 26, 53, 66;
    • Visoko rizični, onkogeni sojevi: 16, 18 kao i 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68. Apsolutno najopasniji sojevi HPV-a su 16 i 18 !

    Visokorizični tipovi HPV su nađeni kod 80% slučajeva karcinoma  grlića materice. Pored raka grlića materice, vagine i vulve, ovaj virus izaziva i rak penisa, anusa, pluća, krajnika i grla. Rizik oboljevanja od ovih vrsta kancera postoji kako kod žena tako i kod muškaraca.
     

    Vakcina štiti od tipova : 6,11,16,18, 31,33,45,52 i 58 i ima ukršteni imunitet sa bar 3 do 4 virusa iz sličnih grupa.

    Zašto je značajna genotipizacija humanog papiloma virusa?

    Genotipizacija visokorizičnih sojeva virusa je važna zato što je dokazana apsolutna veza između karcinma grlića materice i prisustva onkogenih tipova HPV-virusa. Vakcina protiv humanog papiloma virusa štiti od raka grlića materice kod žena i raka penisa kod muškaraca.

     

    Kako funkcionišu HPV vakcine?

    Kao i druge vakcine koje štite od virusne infekcije, HPV vakcine stimulišu imini sistem da proizvodi antitela koja se u budućim susretima sa HPV-om vezuju za virus i sprečavaju ga da inficira ćelije.

    Vakcine ne sprečavaju druge polno prenosive bolesti, niti leče postojeće HPV infekcije ili bolesti izazvane HPV-om.

    Vakcina Gardasil 9 je ranije  bila preporučena kod žena od 25. godina i mlađih, ali novija istraživanja pokazuju da se mogu davati i kod starijih. FDA je 2018. godine odobrila Gardasil 9 kod žena i muškaraca do 45.godina starosti.

    U Velikoj Britaniji je preporuka da se vakcinišu žene i do 45 godina. Čak i one koje su imale ili imaju HPV infekciju. Vakcina zaustavlja dalju proliferaciju postojećih virusa, ulazak u ćeliju i zaražavanje de novo. Takođe je jako važno održavati opšti imunitet kompetentnim.

    Kod osoba starijih od 25 godina vakcina je manje efikasna nego kod mladih, s obzirom da je najmanje 80% osoba već bilo u kontaktu sa HPV virusom. Ipak je delotvornost vakcina i za ovaj deo populacije dovoljno visoka da se vakcinacija svakako preporučuje.

    RFZO pokriva troškove vakcinacije za mlade do 19 godina. Osobe starije od 19 godina mogu da kupe vakcinu tako što će je  naručiti preko bolje snabdevenih apoteka po ceni od 200 evra po dozi ili primiti u savremenijim ginekološkim ordinacijama po ceni od 27 000 dinara.Preporuka je da se svaka doza vakcine kupuje pojedinačno zbog hladnog lanca. 

    Vakcina se prima u deltoidni mišić kao i mnoge druge, nije potrebna nikakva priprema i potpuno je bezbedna, sa minimalnim ili gotovo bez pratećih nus efekata.

    Dakle, savet roditeljima i nastavnicima, posebno pedijatrima i izabranim lekarima je da objasne deci važnost primanja ovih vakcina u zaštiti njihovog zdravlja. Apel ženama starijim od 19 godina da se odreknu drugih stvari i da kupe vakcinu i sačuvaju zdravlje svojih reproduktivnih organa.

    Kombinacija HPV vakcinacije i skrininga grlića materice može pružiti najveću zaštitu od raka grlića materice. Takođe, vakcinacija protiv HPV-a smanjuje rizik od razvoja karcinoma uzrokovanih HPV-om na drugim mestima osim na grliću materice.

     

    Autorka se posebno zahvaljuje doktorki Aleksandri Pikuli, specijalisti ginekologije i akušerstva, načelnici laboratorije Ginekološko-akušerske klinike Narodni Front za skrining i detekciju bolesti donjeg genitalnog trakta, virtouzu u rešavanju ovih zdravstvenih problema, koja je izvršila recenziju ovog teksta.

    Prema rečima direktorke Zavoda za javno zdravlje Pančevo dr Ljiljane Lazić, vakcina je stigla i u ovu zdravstvenu ustanovu. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Ombudsman ipak pokrenuo postupak prema CSR Vršac

    Povodom saopštenja Zaštitnika građana da je zbog slučaja maloletnika koji je ubio 12 jaganjaca u Markovcu pokrenut postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad Pančevo, […]