• I ove subote protesti i blokade u Srbiji – okupili se i Pančevci

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Građani i ekološke organizacije treću subotu zaredom protestuju i organizuju blokade određenih saobraćajnica. Za razliku od prethodna dva protesta, kada su zahtevi bili izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i povlačenje Zakona o eksproprijaciji, što je u međuvremenu ispunjeno, ove subote većina zahteva je u vezi sa eksploatacijom litijuma i protiv kompanije „Rio Tinto“.

    Pančevci su u 14 sati blokirali raskrsnicu kod Grge.

    Blokada i u Novom Sadu

    Demonstanti u Novom Sadu su u 14 časova blokirali kružni tok na uglu Bulevara Evrope i Bulevara Patrijarha Pavla.

    Blokirana Ibarska magistrala u Preljini

    Tačno u 14 sati građani su blokirali Ibarsku magistralu u Preljini.
    Skup je miran, nije primetno prisustvo policije.

    I advokati podržali protest

    Beogradski advokati podržali su protest Ekološkog ustanka i najavili da će im se pridružiti u današnjoj jednočasovnoj blokadi auto-puta zakazanoj za 14 časova.

    Advokat Miroslav Živković je na protestu advokata u podne na Andrićevom vencu poručio da su se okupili da bi pružili profesionalnu podršku demonstrantima ukoliko dođe do represije ili drugih vidova maltretiranja, ali i da podrže građane koji se bune protiv rudnika koje kopaju kompanije „Dandi“ i „Rio Tinto“.

    „Neki zahtevi jesu ispunjeni, ali mi ne smemo da odustanemo dok se problem ne reši, dakle dok se ne spreči iskopavanje litijuma u Srbiji, što treba da bude glavni zahtev“, istakao je Živković i dodao da dok se to ne spreči nema odustajanja.

    Poručio je da je inicijativa „Kreni-promeni“ imala dogovor konkretno za dva zakona koji su sada povučeni, ali da je to samo jedna od organizacija koje su koorganizatori ekoloških protesta.

    „Mi kao advokati imamo pored toga problem i sa Vrhovnim kasacionim sudom i bankarskom pljačkom“, napomenuo je Živković spominjući i sporni Zakon o referendumu.

    Građani se okupili ispred Centra „Sava“

    Ispred Centra „Sava“ i ove subote okupili su se građani na protestu.

    Najavili su jednočasovnu blokadu mosta Gazela u 14 časova uz poruku da „nema mira u Srbiji dok se ne protera ‘Rio Tinto'“ i dok se zakonom ne zabrani eksploatacija litijuma u celoj zemlji.
    Kraljevo, protest građana koji su dobili prekršajne prijave
    Građani koji su dobili prekršajne prijave za ometanje sabraćaja na blokadama prošle subote protestovali su u Kraljevu.

    Okupljenim građanima ispred zgrade MUP-a pridružili su se i aktivisti lokalnih pokreta.

    Razišli su se nakon pola sata i dogovora sa načelnikom MUP-a Kraljevo da u ponedeljak u njegovoj kancelariji iznesu svoje negodovanje dobijenim prijavama.
    Organizator današnjeg protesta je Ekološki ustanak, koga su podržale brojne nevladine organizacije, građanski poreti i inicijative, kao i pojedine opozicione stranke.

    Razloge za današnje proteste pretočili su u pet zahteva: da se „Rio Tinto“ izbriše iz prostornog plana Loznice, da se televizije sa nacionalnim frekvencijama otvore za stručnjake koji će govoriti o „Rio Tintu“, da svi ugovori koje su vlasti sa njima potpisivale da se otvore i stave na sto, kao i hapšenje, kako navode, batinaša i prekid postupaka koji se vode protiv učesnika protesta.

    Kako je najavljeno, protesti i blokade puteva će se održati u 50 gradova Srbije, a najavljena je podrška i okupljanje u nekoliko gradova širom sveta poput Berlina, Njujorka, Praga i Londona.

    Drugi organizator dosadašnjih blokada Pokret „Kreni-promeni“ je nakon povlačenja Zakona o eksproprijaciji i usvajanja izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi saopštio da su njihovi zahtevi ispunjeni i da odustaju od blokade puteva i najavljene proslave.

    „Podržavamo svaki vid borbe za promene. Ne možemo da pravimo proslavu dok ljudi koji su se borili sa nama rame uz rame nastavljaju borbu. Zato nećemo praviti nikakvu proslavu“, izjavio je Savo Majlović iz Pokreta „Kreni-promeni“

    Građani i ekološke organizacije treću subotu zaredom protestuju i organizuju blokade određenih saobraćajnica. Za razliku od prethodna dva protesta, kada su zahtevi bili izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i povlačenje Zakona o eksproprijaciji, što je u međuvremenu ispunjeno, ove subote većina zahteva je u vezi sa eksploatacijom litijuma i protiv kompanije „Rio Tinto“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]