kompjuter Foto: pixabay
Društvo

Informatika od ove školske godine neći biti obavezan predmet

Pančevo, Pon, 27/06/2016 - 19:19
Ivana Predić


Nacionalni prosvetni savet na današnjoj sednici nije usvojio predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da „Informatika i računarstvo“ postane obavezni predmet u osnovnoj školi od ove školske godine.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, tokom diskusije članovi Nacionalnog prosvetnog saveta izneli su potpuno različita mišljenja o predlogu Ministarstva – od potpune podrške do određenih rezervi.

Iako su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i predstavnici Ministarstva za telekomunikacije, obrazložili predlog i dali odgovore po pitanju tehničkih uslova, obučenosti nastavnika i vremenske dinamike promena, NPS nije prihvatio predlog da učenici od petog do osmog razreda imaju Informatiku i računarstvo kao obavezni predmet.

Predlog za uvođenje Informatike kao obaveznog predmeta dobio je podršku velikog broja kompanija iz IKT sektora.

NPS je danas usvojio nove nastavne programe za izborni predmet „Od igračke do računara“ i „Informatika i računarstvo“ u osnovnoj školi, kao i za obavezni predmet „Računarstvo i informatika“ u gimnaziji, i za prvi razred u srednjim stručnim školama.
MarketingNajnovije vesti