• INSAJDER: U Fabrici obuće u Alibunaru svaki deseti radnik zaražen koronavirusom

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Fabrici obuće Parilab u Alibunaru registrovana su 42 slučaja zaraze koronavirusom, nakon što je menadžment naložio testiranje svih zaposlenih zbog rasta broja obolelih u poslednje dve nedelje. Direktor negira da je do širenja zaraze moglo doći unutar fabrike.

    Informacije o novom žarištu koronavirusa nemaju u opštinskom Štabu za vanredne situacije, ali ni u Zavodu za javno zdravlje Pančevo u čijoj je nadležnosti praćenje epidemiološke situacije u Južnobanatskom regionu u kome se nalazi i opština Alibunar, piše Insajder.

    „Pre desetak dana imali smo početak, po dvoje troje sumnjivih i odlučili smo se da testiramo apsolutno sve radnike o našem trošku. Imali smo 42 pozitivna od 400 radnika. Pozitivni radnici su istog trenutka poslati kući, a ostali nastavljaju da rade . Više od 300 radnika dolazi na posao redovno“, rekao je za Insajder direktor Fabrike obuće Parilab iz Alibunara Jon Magda.

    On odbacuje mogućnost da je do širenja zaraze došlo unutar fabrike, ističući da se u fabrici od marta neprekidno sprovode propisane mere – dezinfikuju se sve mašine i prostor, zaposleni imaju obavezu da nose maske i rukavice.

    „To nam dolazi spolja. Nažalost ne možemo da kontrolišemo šta ljudi rade van radnog mesta“, rekao je Magda.

    Navodi da se stanje u fabrici prati svakodnevno, da se četiri puta dnevno meri temperatura zaposlenima i da se radi u dve smene kako bi se sačuvalo odstojanje između radnika.

    „Svaki dan proveravamo, pri ulasku u krug fabrike merimo temperaturu i jutros su dva radnika poslata u kovid ambulantu zbog toga što su bili sumnjivi“, rakao je direktor Parilaba, ističući da od marta do pre dve nedelje nisu imali nijedan slučaj zaraze i da fabrika mora da radi.

    Predsednica opštine Alibunar Zorana Bratić, koja je i komandant opštinskog Kriznog štaba, za Insajder je rekla da još nije dobila ove informacije i da će pokušati da sazna o čemu se radi, nakon čega nije odgovarala na pozive.  

    Informaciju o 42 zaražena u alibunarskoj fabrici nemaju ni u Zavodu za javno zdravlje Pančevo, u čijoj nadležnosti je praćenje epidemiološke situacije na teritoriji Južnog Banata.

    Vršilac dužnosti direktora pančevačkog Zavoda Ljiljana Lazić za Insajder kaže da prikupljaju podatke od domova zdravlja i da znaju da u opštini Alibunar raste broj obolelih iz dana u dan, ali, kako kaže, ne tako drastično.

    „Zašto su se oni odlučili da se privatno testiraju, to nije bila preporuka struke, jer mi nismo imali evidenciju da se tamo događa bilo kakva epidemija. U Alibunaru i svim selima raste broj obolelih, ali ne toliko drastično“, rekla je ona.

    Na pitanje da li će ovim povodom Zavod naložiti dodatne mere lazić kaže da će se, ako se svi pacijenti upute u Dom zdravlja i potvrdi se da je tako, svakako naložiti dodatne mere.

    „Niko nas nije izvestio o tom broju zaraženih, kada budemo dobili informaciju svakako će naša epidemiološka služba u skladu sa ovlašćenjima i preporukom Kriznog Štaba da preduzme odgovarajuće korake“, naglasila je ona.

    Kako je rekla, prema informacijama kojima raspolaže Zavod Alibunar je juče prijavio 15 novozaraženih, a taj broj se poslednjih dana kreće između 15 i 30.

    Prema oceni Instituta za javno zdravlje Vojvodine epidemiološka situacija u pokrajini je vanredna, sa daljom tendencijom pogoršanja.

    Istitut je danas saopštio da je tokom prethodnog dana u Vojvodini registrovano 1.275 novih slučajeva kovida19, a da je vanredno u 35 opština i gradova, među kojima su uz Alibunar i sve ostale opštine i gradovi u Južnobanatskom okrugu.

     

    U Fabrici obuće Parilab u Alibunaru registrovana su 42 slučaja zaraze koronavirusom, nakon što je menadžment naložio testiranje svih zaposlenih zbog rasta broja obolelih u poslednje dve nedelje. Direktor negira da je do širenja zaraze moglo doći unutar fabrike. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo