Društvo

ISPITIVANJE KVALITETA VODA U PANČEVU I OKOLINI POKAZALO: Postoje mesta na kojima ne bi trebalo da se kupate

Pančevo, Sre, 21/08/2019 - 09:34
Ivana VlajovicKupališta u Pančevu, Glogonju i Jabuci na reci Tamiš, kupalište „Bela Stena“ (levo i desno od špica) na reci Dunav, kupalište u Ivanovu i kupalište na jezeru u Kačarevu mogu koristiti u svrhu kupanja i rekreacije, dok kupališta u Omoljici i Banatskom Brestovcu na reci Ponjavici nisu pogodna za korišćenje u te svrhe, rezultat je najnovijeg istraživanja o kvalitetu površinskih voda u gradu Pančevu.

Kontrolisani uzorak vode jezera u Kačarevu je najboljeg kvaliteta, ima dobar ekološki status i zadovoljava kriterijume za veštačka vodna tela za klasu II, te se može koristiti za kupanje, sport i rekreaciju. Uzorci uzeti iz reke Dunav kod  kupališta Bela stena zadovoljavaju kriterijume za vodna tela tip 1 (velike nizijske reke) za klasu III (umeren ekološki status) za kupalište levo i desno od špica, izuzev za parametar suspendovane materije na kupalištu levo od špica i takođe se mogu koristiti u svrhu kupanja i rekreacije.

Kontrolisani uzorci reke Tamiš (kupališta u Pančevu, Jabuci i Glogonju), kao i kupališta u Ivanovu su van definisanih klasa za veštačka vodna tela, ali, prema stručnom mišljenju doktora medicine-specijaliste higijene, ne predstavljaju rizik po zdravlje ljudi koji ova kupališta koriste za rekreaciju i sportske aktivnosti u vodi već mogu negativni uticati na biljni i životinski svet u vodi.

Kontrolisani uzorci sa reke Ponjavice (kupalište u Omoljici  i Banatskom Brestovcu) takođe su van definisanih klasa za veštačka vodna tela, ali zbog prisustva povećanog broja ukupnih koliformnih bakterija ispunjava uslove za IV klasu (slab ekološki status) i ne može se koristiti za kupanje i rekreaciju.

Ispitivanje kvaliteta površinskih voda Tamiš, Dunav, Ponjavica, kupalište u Ivanovu i jezero u Kačarevu i ove godine u letnjoj sezoni redovno vrši Zavod za javno zdravlje Pančevo.
MarketingNajnovije vesti