• ISTINOČEŽNJA: Nikola Dragaš

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Svakako i vama se desilo nešto slično, tokom života-kao što je slučaj sa mnom, kad pišem o Nikoli Dragašu. Nikad duže od nekoliko razmenjenih rečenica, nisam bio u njegovom okruženju, ali, čini mi se, kao da se znamo ceo život.

     

    Zašto tako mislim? Iz razloga što, kad pratite njegov rad, stil življenja, ljubav prema deci, porodičnim vrednostima, lako steknete utiasak koji sam pominjao u uvodnom pasusu. Tako i ja, kao da sam veoma blizak sa Dragašem. Ipak, ranije, zarad istine, nisam toliko obraćao pažnju na njegov rad, slobodno ću reći- umetnost, ali, od kad je posmatram, lako sam razumeo sve što ovaj čovek pripoveda.

     

    U Beogradu je završio Grafički dizajn, na Politehničkoj školi, a radi u Pošti Srbije, baš u struci. Nema sumnje da taj posao obavlja na vrhunskom nivou, ali, mislim da ga javnost najviše zna ili makar prepoznaje, kao karikaturistu posebne vrste. Odmah da naglasim, ne razumem se dovoljno, da objasnim taj stil crtanja-karakturisanja, ali, znam šta je lepo i vredno, pa ga sa razlogom svrstavam u kategoriju odličnih, velikih majstora koji žive i rade u Srbiji.

     

    Dragaš nije od onih koji se bave dnevno-političkim temama, ili opskurnim likovima, koji nas zamajavaju, jedući nam godine, što, uglavnom čine njegove kolege. Ne, ne zameram im na toj opciji, jer, takav jedan crtež, da ga tako nazovem, govori i vredniji je od hiljadu reći. Meni se samo dopada Nikolin stil, koji, često, ma uvek, insistira na duhu svih nas, koji, kao da se negde zagubio, u međuvremenu. Isto tako, kad se malo zamislite nad njegovim radovima, a široko je to polje, Nikola Dragaš, kao da nam poručuje-razmislite ljudi, šta je slava u tim vašim delima, šta je časno u tome što radite?

     

    Tako, kao i svaki umetnik, ima šta da poruči, da osenči njegov stav, o životu i nama u njemu, pa je, makar po mom mišljenju, dragocen za sve nas. U poslednje vreme, ima ga dosta u javnosti, jer, tako se namestilo, što bi rekao naš narod, izložba, samostalna ili grupna, stiže, jedna drugu.

     

    E, sad, želim da istaknem, nešto, baš važno. Reč je o njegovom delovanju u radu sa decom. Ima tih ljudi koji dosta stvaraju, nesebično se dele, zarad raznih motiva, ali kad ispred sebe imate osobu, časnog čoveka, koji sa decom deli svoju umetnost, uči ih pravim vrednostima, kali da budu spremni na svoje mišljenje, onda je to čovek koji zaslužuje širu pažnju. Zato vam ga ja, u ovoj rubrici, predstavljam, u nadi, da ćete pogledati njegove karikature i druge radove, koji ističu ono najbitnije, što nas čini ljudima-ISTINU.

     

    U životu sve prođe, ali ko ostavi trag, on je večan. Tim putem ide Nikola Dragaš, a ja ga smatram ozbiljnim savremenikom, koji će tek da pruži svoj maksimum. Sačekajmo i uverimo se.

     

    Praštajte i dobra vam sreća!

    Svakako i vama se desilo nešto slično, tokom života-kao što je slučaj sa mnom, kad pišem o Nikoli Dragašu. Nikad duže od nekoliko razmenjenih rečenica, nisam bio u njegovom okruženju, ali, čini mi se, kao da se znamo ceo život.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo