Ivana i Janez Kranjc Foto: privatna arhiva
Društvo

Ivana Orlović Kranjc osvojila srebrnu medalju na Evropskom šampionatu u podvodnoj fotografiji

Pančevo, Pon, 10/10/2016 - 14:24
Aleksandar Stojković


Ivana Orlović Kranjc osvojila je srebrnu medalju na CMAS European Championships Underwater Photography and Video, La Herradura, Spain 2016, takmičenju u podvodnoj fotografijii i videu.

– Obožavam podvodnu fotografiju. Kroz nju ulazim u taj moj tajni svet u želji da otkrijem i istražim uvek nešto novo. Svih ovih godina ja jesam bila vredna i puno vežbala. Na svakom zaronu moj verni pratilac je bio fotoaparat. A onda je došlo ovo evropsko takmičenje. Kako nikada niko u istoriji Srbije od naših fotografa nije išao i predstavljao našu zemlju ni na evropskom ni na svetskom takmičenju poželela sam da Janez i ja odemo. Jako dugo smo tim i to dobar tim. Uz podršku SOPAS-a i zahvaljujući našim sponzorima bilo nam je omogućeno da otputujemo. Iskreno, nisam ni sanjala nekakav uspeh, jer sam znala da na ovom takmičenju prisustvuju samo najbolji evropski fotografi. Ali hrabrosti mi nije manjkalo ni kada sam saznala da sam jedina žena od 29 takmičara. Čak je moj aparat Nikon D7000 bio jedan od starijih modela na samom takmičenju. Neću da vam pričam kako su svi fotografi došli sa raznim dodacima na aparatima i kućištima, snootovima, većina timova je imala svoje modele i asistente, a pojedini timovi i svoje trenere. Znate koliko znači kada imate asistenta koji vam dok vi fotkate ide okolo i traži motiv, pridržava snoot, svetli lampom…? Janez i ja smo imali samo velika srca i Vas iza nas kao publiku koja uvek uživa u našim fotografijama.

U Španiju smo stigli malo ranije, pa smo imali pet dana da upoznamo terene i vežbamo. Tereni su bili neverovatno lepi i puni života. Osoblje ronilačkog centra je bilo izuzetno ljubazno i uvek na usluzi. Vreme sunčano, a more oko 21 stepen. Vidljivost sjajna. Mislim da smo tek na dan otvaranja takmičenja shvatili gde smo mi zapravo došli. Ozbiljne reprezentacije u dresovima svojih nacionalnih timova. Bilo je predivno sve to gledati i upoznati nove ljude i sjajne fotografe iz raznih zemalja. Za nas naravno niko nije čuo, pa smo se jedno vreme šalili da smo samo turisti na tom putovanju. Kako se takmičenje približavalo, nervoza među timovima je rasla iz sata u sat. Onda je dat signal za start. Janez i ja smo se po starom običaju dogovorili da se „pokidamo” i bez trunke stresa bacilli na zadate zadatke sa uživanjem. Znali smo da su nam šanse za medalju premalene, pa se nismo time opterećivali. Na prvom zaronu sam srela ugora. A zadatak mi je bio riba. Namestila sam se kod njega i strpljivo čekala. Iskoristila sam svoje znanje sa snimanja filmova sa ugorima i vreme koje sam provela sa njima. Znala sam da je tu njegova drugarica kozica i da će uskoro da se pojavi i odradi „svoje” čišćenje u ugorovim ustima.

 

fotka.jpg

 

Posle 45 minuta imala sam fotku kakvu sam želela. Drugi zadatak mi je bila tema -– nudibranhije. Nekako sam nabasala na žurku od njih 5. Neverovatno koliko sam bila srećna u tom trenutku. I ranije sam ih viđala u paru, ali 5 na jednom mestu… nikada! Kako mi je nedostajao model odlučila sam se i ovoga puta za selfi, ali malo drugačiji. Sa duplom ekspozicijom. Izuzetno teška tehnika ali mi se rezultat jako dopao. Tokom potrage za makro motivom uspela sam da nađem nešto što u životu ranije nisam videla. A za takve momente živim! Čim sam se vratila sa zarona pisala sam svom marine biology prijatelju Ii pomogao mi je da indetifikujem svoj makro motiv kao: Pollicipes pollicipes, Gooseneck Barnacles. Sledećeg dana sam na kraju prvog zarona primetila ogromnu meduzu. Bila je dugačka preko 1 metra. Ali imala sam samo 5 minuta do kraja zarona. Janez se u sekundi našao kraj mene i gledao na sat kako bi ja mogla da se koncentrišem na slikanje, a pri tome ne budem diskvalifikovana zbog probijanja vremena. I ta lepotica mi je donela srebrnu medalju i osmeh na licu koju ću još dugo šetati gradom.  Ovom prilikom želim da se zahvalim SOPAS-u na podršci, našim sponzorima: poznatom brendu fotoaparata Nikon, renomiranom proizvođaču kućišta za fotoaparate i kamere SUBAL Underwater Camera Housings & Vladimir Mladenovic, kao i prijateljima kluba S.D.T. Svet Ronjenja Dragan BocaninMilos OkanovicKonstantin Jokanovic,Violeta PavicevicNemanja ŽivkovićBranko TanovićNenad LekicNational Geographic Srbija, napisala je Ivana na svom FB nalogu.
MarketingNajnovije vesti