Društvo

Izložba radova pacijenata SBPB "Kovin" na Manifestaciji "Ko se lepo nosi, taj se i ponosi"

Izvor: 
013info Uto, 22/03/2022 - 09:51Manifestacija "Ko se lepo nosi, taj se i ponosi" održana je 19. marta u Beogradu u tržnom centru "Galerija“, gde je veliki broj udruženja iz Vojvodine pokazao svoje ručne radove i narodne nošnje. Manifestaciju je svečano otvorila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević.

Na ovom događaju, štand i rukotvorine pacijenata Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti "Kovin“ rađenih u okviru radne terapije, predstavili su radni terapeuti bolnice. 

Posetioci su imali priliku da pogledaju ručne radove pacijenata i to: heklane haljine, heklane bluze, heklani suncobran i heklane nanule, zatim pletene džempere, prsluke, čarape, kape i šalove, šivene torbe, vezene kecelje, ukrasne jastučiće, umetničke slike na drvetu i platnu. U kategoriji za najoriginalniji oslikani predmet, ikona Sveti Vrači oslikana na drvetu osvojila je specijalnu nagradu - televizor. 

Pacijenti su uključeni u Centralnu radnu terapiju, kao i u radnu terapiju na odeljenjima i na njoj vreme, pored ostalog ispunjavaju slikanjem, crtanjem, vezom, radom sa drvetom i glinom, štrikanjem, restauracijom nameštaja. 

"Radna terapija je izuzetno važan vid lečenja za naše pacijente. Radni terapeuti u okupaciono-radnim, umetničkim aktivnostima pomažu pacijentima kako bi povratili smisao i ravnotežu u životu. Svrha okupaciono-radne terapije u psihijatriji jeste da pomogne pacijentu da razvije stavove i ponašanje, koji će mu omogućiti da živi što je moguće korisnijim i zadovoljnijim životom. Važno je da se osoba oseća korisno i da podigne poljuljano samopouzdanje. Kada misli da nije dovoljno vredna i dobra, da se izbori sa problemima koje često život nameće.“ izjavila je dr Jovanka Petrović, v. d. direktora SBPB "Kovin“.
MarketingNajnovije vesti