Čekić sud Foto: pixabay
Društvo

Izvršitelji popisuju i imovinu državnih institucija i ustanova

Izvor: 
Tanjug Pet, 27/05/2016 - 16:16Državne institucije i javna preduzeća više nisu privilegovana kad je reč o izvršavanju obaveza i plaćanju dugova, troškova, zaostalih zarada, jer sada i njima izvršitelji „kucaju na vrata", popisuju i prodaju pokretnu imovinu radi namirenja potraživanja.  

Pažnju javnosti privukli su nedavni slučajevi kada su izvrištelji u Nišu popisivali kompjutere u sudu i vozila u Hitnoj pomoći zbog neplaćenih sudskih troškova strankama, odnosno neisplaćenih poreza i doprinosa.

To nije zakonska novina, već dokaz da sistem izvršenja konačno radi, kaže predsednica Komore izvršitelja Aleksandra Trešnjev.

Zaplena novčanih sredstava sa računa preduzeća vršena je i od Železnice Srbije, Kongrapa, Partizanskog puta i drugih, a jednoj od pomenutih firmi, prema saznanjima Tanjuga, preti popis pokretnih stvari, jer joj je račun u blokadi, a ima nenamirena potraživanja.

Takva, zakonom propisana mogućnost, postoji više godina unazad, ali, dok su izvršenja sprovodili samo sudovi do 2012. godine, oni nisu koristili taj način naplate duga od javnih insitucija, dok se nisu uključili i profesionalni izvršitelji. 

 

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde
MarketingNajnovije vesti