• Jojić pita predsednika zašto nema Beovoza na liniji Beograd-Pančevo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Petar Jojić odbornik Srpske radikalne stranke u Skupštini grada Pančeva je u petak,19. novembra uputio peticiju predsedniku Republike Srbije, predsednici Vlade Republike Srbije, predsedniku Vlade APV i gradonačelniku Grada Beograda sa otvorenim pitanjem razloga ukidanja linije Beovoza, Pančevo-Beograd jednako kao i zahtev za rešavanje ovog, kako navodi, najvažnijeg problema po interese naših građana.

    Jojić kaže da je ova pitanja postavljao više puta na sednici Skupštine grada Pančeva i da ovog puta ne oseća potrebu da se obrati gradonačelniku Pančeva, jer kako kaže Jojić, to njega ne interesuje.

    Ovako  glasi Jojićeva peticija.

    Peticija na osnovu člana 56. Ustava Republike Srbije

     

    Na osnovu odredaba Poslovnika o radu Skupštine grada Pančeva kao odbornik SRS u Skupštini grada Pančeva, postavljam sledeće pitanje:

     

    1. Koji su bili razlozi za ukidanje Beovoza od pre osam godina na relaciji Beograd-Pančevo imajući u vidu, da je od kredita Ruske Federacije u iznosu od 42 miliona dolara izvršena rekonstrukcija postojeće pruge i izgrađen drugi kolosek, potom pruga elektrificirana druga kompletna izgradnja, čime je omogućen polazak vozova na svakih pet minuta?!

     

    2. Poznato je,da oko 15 000 građana Pančeva dnevno putuje na ovoj liniji, među kojima su radnici, studenti, učenici, penzioneri i drugi koji odlaze na svoja radna mesta u fakultete, škole i zdravstvene ustanove. Zbog toga su građani Pančeva veoma nezadovoljni, što im je ovo stečeno pravo(prevoz Beovozom)ukinuto te se iz toga razloga i osećaju građanima drugog reda.Posle ukidanja Beovoza do Pančeva(Vojlovica),ovaj voz saobraća samo do Ovče, iako je od Ovče do Pančeva, razdaljina svega sedam kilometara.

     

    3. Kada su u pitanju cene karata za prevoz Beovozom one su dva i po puta niže, nego što su cene kod autoprevoznika ,„Pantransport” Pančevo, koji obavlja usluge prevoza putnika u gradskom i međumesnom saobraćaju Pančevo. Prema mojim saznanjima cena karte vozom na relaciji Beograd-Pančevo i obratno iznosi 86 dinara sa popustom legitimacije K-13 iznosi 59 dinara. Za mlađe od 26 godina i za starije preko 60 godina ostvaruje se popust od 30 odsto.Isto tako postoji mogućnost kupovine mesečne karte u iznosu od 2.400 dinara.

    Ovo je jedno od gorućih pitanja građana Pančeva,imajući u vidu visoke cene karata u drumskom prevozu koji iznosi 200 dinara u jednom pravcu,što znači da za odlazak jednog člana porodice u Beograd košta u odlasku i povratku celih 400 dinara.

     

    4. Kao narodni poslanik SRS u Domu Narodne skupštine Republike Srbije postavio sam poslaničko pitanje ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije, zašto je Beovoz na liniji Beograd-Pančevo ukinut, a da je saobraćao više od 10 godina ukazujući na veliko nezadovoljstvo građana?!

     

    5. Na gore navedeno poslaničko pitanje dobio sam odgovor od strane ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pod brojem 9-00 -7/2018-01 od 30.03.2018. godine.

    U, obrazloženju ministra je konstatovano, da je potrebno da se kvalitet usluga prevoza putnika obezbedi na najbolji mogući način, jer za to postoje svi uslovi nakon rekonstrukcije železničke infrastrukture.

    Dakle, stvoreni su svi preduslovi za ponovno uspostavljanje saobraćaja na liniji Beograd-Pančevo i obratno.

    U, odgovoru se ističe, da je red vožnje i okvirna cena koštanja prevoza vozom prosleđena gradu Pančevu dana 12.02.2018.godine, a gde je isti  do današnjeg dana ostao nezainteresovan, da se uključi u finansiranje prevoza putnika železnicom i preuzme nadoknadu dela troškova za saobraćaj vozova „Srbija Voz”A.D.

    U,odgovoru ministra se ističe, da ukoliko gradovi Beograd i Pančevo postignu dogovor oko komercijalnih uslova ,,Srbija Voz”A.D.će preduzeti potrebne mere i aktivnosti, da se zahtev za uspostavljanje saobraćaja vozova na relaciji Beograd-Pančevo (Vojlovica) i obratno realizuje.

     

    6. Postavlja se pitanje, da li nepreduzimanjem mera od strane grada Pančeva ide na ruku privatnom autoprevozniku ,„Pantransport” Pančevo koji je uspostavio monopol, nakon privatizacije ATP-a, a koji sufinansira grad Pančevo iz budžeta.

    Kao odbornik Srpske radikalne stranke i predstavnik građana koji su me birali tražim, da nadležni republički i pokrajinski organi uzmu aktivno učešće u rešavanje ovog gorućeg problema građana Pančeva.Ovo, tim pre što se približava vreme usvajanja budžeta i priprema projekcija za narednu godinu.

     

    U, prilogu Jojić je dostavio poslaničko pitanje i odgovor na njega.

     

    Petar Jojić odbornik Srpske radikalne stranke u Skupštini grada Pančeva je u petak,19. novembra uputio peticiju predsedniku Republike Srbije, predsedniku Vlade Republike Srbije, predsedniku Vlade APV i gradonačelniku Grada Beograda sa otvorenim pitanjem razloga ukidanja linije Beovoza, Pančevo-Beograd jednako kao i zahtev za rešavanje ovog, kako navodi, najvažnijeg problema po interese naših građana.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo