27. novembar

Jutarnje vesti

Izvor: 
013info Pet, 27/11/2015 - 07:55

Danas je petak 27. novembar. Meteorolozi RHMZ-a za danas najavljuju kišu i najvišu temperaturu oko 4 °C.

U pančevačkom porodilištu juče je rođeno 6 beba - četiri dečaka i dve devojčice.

Hitna pomoć je noćas imala četiri kućne posete, 38 pacijenata u ambulanti i dva transporta za Beograd.

Zbog planiranih radova na električnoj mreži, u petak, 27 novembra, bez struje će od 9 do 14 sati biti potrošači u ulicama PolјskaJanošikova 201 do Polјske, Šandora Petefija od Boračke do Polјske, stambene zgrade - barake rafinerije. Svetozara  Markovića od Boračke do Polјske.

Od 9 do 10:30 potrošači i ulicama Maksima Gorkog od Branka Anovića do Vladimira Žestića, Žarka Zrenjanina (od Turske Glave do Vladimira Žestića-neparna strana), naselje  B. AnovićPetra Preradovića (od Maksima Gorkog do Cara Lazara-parna strana), Vladimira Žestića (od Žarka Zrenjanina do Cara Lazara.

Od 9.30 do 10 sati potrošači u  Marina Držića 5, 5a, 5b, 5c, 5d i 8,  Dušana Petrovića Šaneta 26, 30c, 30b, 30e, Simpo tepisi SamouslugaVeljka. Vlahovića 46,46a, 48 i 50.

Od 8 do 8:30 sati potrošači u Veljka Vlahovića 9,11,11a,   VeljkaPetrovića 11,  Đure Daničića 6 i 8 i Mike Petrovića Alasa 2.

Sutra će od 9 do 11:30 sati biti celo Opovo kao i  Baranda i Čenta.

Bez struje će biti i delovi Crepaje, Padine, Omoljice, a raspored možete videti u našem odeljku namenjenom servisnim informacijama .

Od večeras - ponovo džez večeri u „Apolu". U 21h počinje koncert „Pančevo All Stars kvinteta".

Predstava „Kovači" Miloša Nikolića, biće izvedena dvestoti put. Možete je pogledati večeras od 19:30h u Kulturnom centru Pančeva.

U Mesnoj zajednici Kačarevo danas od 18 sati,  biće prikazana revija dokumentarnih filmova Radovana Đerića pod nazivom „Selo u srcu”. 

Na danšnji dan:

1701. Rođen je švedski fizičar i astronom Anders Celzijus, tvorac skale za merenje toplote koja je po njemu dobila ime. Osmatrao je severnu svetlost i efekte njenih magnetnih smetnji, obavljao svetlosna merenja i ispitivao meteorološke pojave i Jupiterove satelite, ali je pažnju naučne javnosti pobudio tek izumom skale za merenje toplote. Na njoj je tačka ključanja vode označena sa 100, a tačka otapanja leda s nula stepeni. Sopstvenim sredstvima podigao je opservatoriju u rodnoj Upsali. Osim Celzijusove postoji i Farenhajtova skala za merenje toplote podeljena na 180 i Reomirova podeljena na 80 stepeni. 

1846. Rođen je srpski pisac Jovan Grčić Milenko, sledbenik Branka Radičevića, romantičarski pesnik poznat kao "fruškogorski slavuj". Sebi je dodao ime Milenko, po devojci Mileni u koju je bio zaljubljen. Gimnaziju je učio u Novom Sadu, Segedinu i Požunu (sadašnja Bratislava). Kao stipendista Matice srpske studirao je medicinu u Beču, ali se razboleo od tuberkuloze, vratio u rodni Čerević u Sremu, i u 29. godini umro u manastiru Beočin. U lirskim pesmama, lakih melodičnih stihova, izrazio je neposredan doživljaj prirode. U osećanjima je romantičarski čedan i sentimentalan, ali je napisao i više tzv. "prostih pesama", po kojima se smatra pretečom realizma u srpskoj poeziji. U Beču je 1869. objavio "Pesme". Pisao je i pripovetke i prevodio je Šilera, Getea, Hajnea. 

1942. Rođen je američki rok pevač, gitarista i pisac pesama afroameričkog porekla Džimi Hendriks, jedan od najpopularnijih muzičara u svetu šezdesetih godina 20. veka. Umro je 1970. od prekomerne doze droge. 

1975. Postavljeni su poslednji metri pruge Beograd-Bar. Više od 100 godina, pre konačne realizacije, ona je bila u strateškom, ekonomskom i graditeljskom programu Srbije, ali je gradnja počela tek 1952. a radovi su intenzivirani tek 1968. Više od 27 odsto pruge prolazi kroz tunele i ide preko vijadukata i mostova. Pruga koja ima 254 tunela i 234 mosta dugačka je 476 kilometara od čega 301 na teritoriji današnje Srbije. Prugu je u potpunosti finansirala Srbija iako je ona imala mnogo širi značaj. Marketing

Najnovije vesti