• Južnobanatsko stočari muku muče: U treću smenu na ispašu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Gotovo tri meseca južnobanatski stočari zbog suše muku muče sa ispašom. Kažu da ne vredi stoku ni terati na pašnjake jer tamo nema ničega, sve je spalila ekstremna vrućina, koja je toliko jaka i dugotrajna, da je i za ljude i za životinje bilo opasno da borave na otvorenom.

    „Ja se ovim poslom bavim četrdeset godina, ali ovakvu omorinu ne pamtim. Bivalo je da nema padavina, skoro svaka druga godina je takva, ali da ovako nema ničega, nije bilo. Iz zime, u kojoj smo gotovo tri meseca morali da dokupljujemo hranu jer ni prošlog leta nismo uspeli da obezbedimo dovoljno one sa njive, zatekli smo se u još goroj situaciji. Stočna hrana je poskupela trostruko, opet je neće biti, a šta nas tek čeka i kako ćemo pregurati još jednu zimu, ne smem ni da razmišljam”, kaže Ivan Gajin iz Bavaništa, primoran da izgoni stoku na ostatke proređene suve trave. Njegov kolega iz Pančeva, stočar Đorđe Čizmaš, ove sezone sa stadom od 250 ovaca „letovao” je u ataru. On i čobanin terali su stado u potrazi za biljnim ostacima, jer je, kako kaže, pašnjak u blizini pančevačke severne poslove zone presušio.

    „Naša banatska cigaja može na oskudnu pašu, ali ni ona ne sme na otvoreno kada su vrućine, pa smo radili treću smenu. Preko dana su ovce u toru, a od osam uveče do devet izjutra po hladovini idemo za pšeničnim ostacima i strnjikom i napasamo ovce po trnju i kanalima. Jele su gloginje i bagremac, a bogu hvala bunar u polju nam nije presušio. I tako svakog dana, a sada je palo nešto kiše, pa sam se konačno ’vratio’ kući”, priča Đorđe za Politiku i dodaje da je ovo drugo leto zaredom da, uz sve muke, stradaju od suše, a takva će biti i zima koja ih čeka, kada i inače ne mogu da računaju na stočni obrok na otvorenom.

    Opet će se, dodaje, ući u hladne dane sa malo hrane lošeg kvaliteta, pa će grla više prehranjivati nego hraniti. Deteline je manje za polovinu, sena je jako malo jer je bilo samo jednog otkosa, a u normalnim uslovima bude ih i tri. Moraće seljak opet da otvori buđelar i kupuje bar polovinu potrebnog baliranog sena, deteline i komušine od kukuruza koja je zbog suše jako loša. To, pak, utiče na kondiciju grla koja neće moći da iznesu optimalan broj jagnjadi, pa će i tu biti na šteti.

    „Životinje moraju da jedu i zrnastu i kabastu hranu, a uz sve probleme, takve na tržištu neće biti dovoljno za sve, pa će seno i sve ostalo poskupeti. Matematika je da je kilogram žive vage bio deset posto od cene jedne bale, što bukvalno znači da nema nikakve računice držati ovce, pa će stočarstvo u ovakvim uslovima teško prezimiti”, tvrdi Trbenčin, jer govedarska i ovčarska proizvodnja ne mogu bez kabaste hrane, koliko god da njena cena raste. Neki će, dodaje, biti prinuđeni da kupuju i slamu, samo da bi kako-tako nadoknadili nedostatak stočne hrane, koja može da se uklopi u proizvođačku cenu. Sva je prilika da stočarima prestoji još jedna teška zima, u kojoj će grla prodavati i više nego što su planirali, samo da je kako kažu, nekako preture.

    „Nije dobro ni ratarima ni stočarima. Klima, šta li je, tera da se ’navikavamo’ kako bismo se organizovanije i spremnije suočili sa situacijom. To važi i za prateće službe, koje bi morale da stanu uz nas u ove crne dane. Nama ne treba novac, treba nam hrana za stoku. Bilo bi logično da država ima neku strategiju za vanredne situacije, jer prošla, pa i ova proizvođačka godina, donele su vanrednu situaciju u poljoprivredi. Najteže smo pogođeni mi stočari i ako se ovako nastavi, Srbija će ostati bez mnogo grla stoke”, mišljenje je Nikole Trbenčina. Struka napominje da je deo rešenja u jesenjoj setvi, kada treba sejati ozime kulture koje će stići u aprilu kako bi proizvođači mogli da premoste nedostatak hrane.

     

     

    Gotovo tri meseca južnobanatski stočari zbog suše muku muče sa ispašom. Kažu da ne vredi stoku ni terati na pašnjake jer tamo nema ničega, sve je spalila ekstremna vrućina, koja je toliko jaka i dugotrajna, da je i za ljude i za životinje bilo opasno da borave na otvorenom.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo