• KAČAREVO: Deca se lepo zabavila – oslikavala usršnja jaja i takmičila se

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kačarevačko Udruženje Makedonaca „Vardar” već dvanaestak godina obeležava Uskrs ili Veligden, kako pripadnici ove zajednice nazivaju najveći hrišćanski praznik na svom maternjem jeziku.

    Tako je bilo i ove godine, a prvi i važniji deo te proslave upriličen je na Veliki četvrtak, kada je u prostorijama te organizacije sve bilo posvećeno uskršnjem jajetu.

    Prema rečima predsednika udruženja „Vardar”, Sime Najdovskog, radi se o projektu „Veligdenska rabotilnica” (ili „Vasrkšnja radionica”), za šta su dobijena sredstva od Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine.

    – Od toga smo, pored ostalog, kupili oko 250 jaja, dok su određenu količinu doneli i pojedini članovi, a oko tradicionalnog farbanja u lukovini najviše su se angažovale naše članice Ratka Mlednovska, Mira Ristovska, Ljiljana Najdovska i Dragica Zlatković. Pedesetak jaja ostavljeno je za decu kako bi mogla da ih oslikavaju. Bilo je četrdesetak mališana koje je uglavnom organizovala vaspitačica Maja Zorić, a svi oni su poneli tempere i dobili po jedno kuvano jaje, na kojem su potom crtali četkicom dajući mašti na volju. Oko svega se veoma potrudila i Dragana Dimitrijevska, koja je vodila evidenciju, a zaduženja smo imali i Živko Petkovski, Vasilj Bojkovski i moja malenkost. I kada je oslikavanje završeno, dok su deca su trčala noseći jaje u kašici, odrasli su ocenjivali radove koji su imali samo brojeve, pa se nije znalo koje je čije – kaže Najovski.

    Na kraju je najlepše oslikano jaje uradila Lena Veličković (6 godina); u trci sa jajetom u kašici kod nešto starije dece pobedio je Novak Šćepanović (11), dok je među mlađima najbolja bila Stevanija Višić (4), a najtvrđe jaje imao je Mirko Ristivojević (11).

    Udruženje je za sve pobednike pripremilo po veliki slatki paket, dok su svi ostali dobili utešnu nagradu, takođe, u obliku slatkiša.

    Manifestacija će biti okončana na sam Uskrs u nedelju, 24. aprila, od 9 sati, kada će biti organiazovana podela ofarbanih jaja građanima, a biće priređeno i takmičenje u tucanju jajima.

     

     

     

    Kačarevačko Udruženje Makedonaca Vardar već dvanaestak godina obeleževa Uskrs ili Veligden, kako pripadnici ove zajednice nazivaju najveći hrišćanski praznik na svom maternjem jeziku.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo