• Kako izgleda putovanje Pančevaca na dijalizu u bolnice drugih gradova

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od kako je pre nedelju dana Opšta bolnica Pančevo, odnosno jedan njen deo proglašen za KOVID centar – odnosno KOVID bolnicu  pa oko 150 pacijenata koji su tu redovno dolazili u dnevnu bolnicu za hemodijalizu putuju I po nekoliko sati. Neki u bolnicu u Zrenjaninu, neki u smedersku a spominje se i bolnica u Vršcu.

    Pacijent sa hemodijalize, koji je želeo da ostane anomiman, kaže da im je polovinom prošle nedelje priliom dijalize u bolnici samo rečeno „da je stigla naredba iz Beograda a da je njihovo da izvrše – i da se sele“.

    „Za vikend smo tako išli po prvi put, samo nas obaveste telefonom gde da dođemo da se ukrcamo u ATP autobuse koji liče na one za gradski  saobraćaj  i kažu da li je u pitanju bolnica u Smederevu ili Zrenjaninu“, kaže pacijent sa kojim smo razgovarali.

    U istom autobusu su i pacijenti, i medicinsko osoblje, lekari i sestre, i čistačice ali i medicinski materijal nepohodan za njihovu dijalizu u bolnicama Zrenjanina i Smedereva.

    Rizična grupa pacijenata tako putuje i po sat i po do dijalize a emidemiološke mere i u transportu autobusom, u koje neki pacijenti imaju problem i da se popnu preko visokih stepenica, morale bi da se poštuju, kaže naš sagovornik i dodaje da se u autobusima sedi preblizu – toliko da liči na kampovanje.

    Dijalize pacijenata pančevačke bolnice su tamo u popodevnim i noćnim satima, za pacijente one aktivno traju po neliko sati, a zdravstveno osoblje ostaje da pokrije po dve smene pa se kući vraćaju kasno noću.

    Pacijenti imaju dijalize tri puta nedeljno pa se preseljenju desi da se utvrđeni ritam pomeri za koji dan, što bude za pacijente već načetog zdravlja i ozbiljnim godinama dodatno opterećenje.

    Iako i sam naš pacijent sagovornik spominje da je  „viša sila“ prisutna u ovom rešenju za dijalizu, ipak napominje da je utisak da se novim načinom rada i prevozom pacijenata koji su nekada i polupokretni oni dodatno zdravstveno opterećuju – da im se testiraju granice izdržljivosti.

    „Mislim da niko nije zadovoljan ovim prinudnim rešenjem, ni pacijenti ni lekari ni sestre“, kaže sagovornik pacijent.

    Dodaje da su lekari, sestre i osoblje koji su prinuđeni ovako da rade i dalje požrtvovani u pomoći i lečenju pacijenata .

    „Ništa loše za njih ne mogu da kažem, nisu krivi, imam sve reči hvale za njih“, kaže sagovornik.

    Naš drugi sagovornik, takođe  pacijent kaže da autobusi stižu dezinfikovani, a putnicima na dijalizu se pre ulaska u prevoz meri temperatura. Naglašava da uprkos vanrednim uslovima postoji ozbiljna briga, stručnost i požrtvovanost lekara i medicinskih sestara  koji su za samo nekoliko dana uspeli da organizuju dijalizu u drugim bolnicama van Pančeva. Kako naglašava važno je i da sami pacijenti pokažu ozbiljnost i odgovornost za svoje zdravlje, preduzmu sami dodatne mere opreza kako bi zaštitili pre svega svoje zdravlje.

    “Nije dnevna redovna situacija – vanredna je pa bi i sami pacijenti morali da više vode računa o sebi i svojoj higijeni, da se prilagode uslovima kakvi su sada”, kaže naš sagovornik.

    U ovakvim uslovima, kada u bolnici u Zrenjaninu da bi bili bezbedni i pacijenti I bolnica osam puta redovno peremo ruke, nosimo kapu za kosu i kaljače – treba da smo zadovoljni što nam je dijaliza obezbeđena, kaže drugi sagovornik.

    On preporučuje da svako dodatno vodi računa o sebi, šta jede I pije između dijaliza, pojača imuni sistem I sačuva se.

    “Mi smo rizična grupa I imamo identične probleme kao i pre, ali je sve dosta strože jer je vanredno stanje, i vanredne su prilike”, smatra on.

    I on smatra da zdravstvenim radnicima koji su ovim uslovima pod izuzetnim pritiskom, apostrofira medicinske sestre, treba pružiti apsolutno sve.

    “Mislim da bi one trebalo da putuju posebnim autobusima u te udaljene bolnice u kojima se obavljaju trenutno dijalize”, zaključuje drugi sagovornik.

     

    Od kako je pre nedelju dana Opšta bolnica Pančevo, odnosno jedan njen deo proglašen za KOVID centar – odnosno KOVID bolnicu  pa oko 150 pacijenata koji su tu redovno dolazili u dnevnu bolnicu za hemodijalizu putuju I po nekoliko sati. Neki u bolnicu u Zrenjaninu, neki u smedersku a spominje se i bolnica u Vršcu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]