• Kako sačuvati zdravlje i ostariti dostojanstveno

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 21. jun – Meštani Kačareva imali su priliku da prisustvuju drugom u nizu predavanja na temu „Starost i starenje”, koje je održano u utorak, 21. juna, u prostorijama Mesne zajednice Kačarevo, a koje realizuje Udruženje 013info u okviru projekta „Kad ostariš, niko ne kuca na tvoja vrata”, a koji finansira Kancelarija za ljudska prava i manjine, Vlade Republike Srbije. 

    Na predavanju koje je vodila dugodišnja edukatorka svih starosnih grupa viša medicinska sestra Mira Jovanović, zaposlena kao patronožna sestra u Zdravstvenoj ambulanti Dolovo, prisustvovalo je oko 30 učesnika, uglavnom žena koje su, kako one potvđuju, ovom prilikom saznale i neke nove stvari o kojima do sada nisu razmišljale. 

     

    „Uvek je lepo čuti nešto novo. Posle ovog predavanja ću pokušati da promenim malo način ishrane. Družim se sa starijima, pomažem im, imam i svekrvu i majku koje su starije osobe i volim da im pomažem i provodim vreme sa njima”, rekla je Zuza (62).  „Sve je to poznato, ja imam kod kuće staro lice i sve znam o tome. Znam sve šta treba i šta ne treba, ali mi se toga ne pridržavamo, uglavnom zato što smo u detinjstvu stekli neke lošije navike u ishrani, pa nam je sada u ovim godinama teže da se menjamo”, kaže Nada (65). Jedna od učesnica je rekla da su ovo uglavnom poznate stvari, ali da nije loše čuti i naučiti nove stvari od stručnog lica. „Uglavnom sam se ponašala na način kako je istaknuto tokom ovog predavanja, ali podržaću to i dalje. Bilo mi je veoma značajno da čujem da je način na koji se ponašam u ovom dobu adekvatan. Posle ovog predavanja ću još malo bolje razumeti starije osobe zašto zaboravljaju stvari, i sl.” 

    Ovom prilikom kačarevci su saznali više informacija o procesu starenja, prevenciji bolesti koje nastaju kao posledica ovog biološkog procesa, kao i o načinima predupređivanja problema koji nastaju u trećem životnom dobu kroz uvođenje zdravih stilova života.

     

    „Odlično je bilo predavanje. Ja sve znam o toj temi, ali se trudim da ne mislim na starost. Držim do sebe i imam svoj princip života i još uvek sam aktivna“, rekla je Julka (79). „Predavanje je bilo odlično i mislim da bi trebalo češće da se organizuju ovakve večeri. Meni je tema dosta poznata, ali mislim da je potrebno i mladima približiti starost. Za sada uživam u trećem dobu, imam unučiće i još vladam“, u šali kaže Todora (62). Zorica (56) je potvrdila da je dosta stvari koje je čula poznato, jer ima bolesnu majku, i da se baš iz tog razloga trudi da više vodi računa o sebi i svom zdravlju. 

    Poslednje predavanje će biti održano u Pančevu, gde će cilj biti edukacija starih osoba, sa idejom da se oni bolje upoznaju sa biološkim procesom starenja, problemima sa kojima se susreću i izazovima koji ih na tom putu očekuju. 

     

    Ideja projekta „Kad ostariš, niko ne kuca na tvoja vrata” je kampanja podizanja svesti o postojanju starih, o njihovim potrebama, kao i upoznavanje sa različitim kategorijama osoba starije životne dobi, problemima sa kojima se oni suočavaju i njihovim stavovima o tome šta bi im olakšalo i promenilo život.  

    Tanja Marin

    Ivana Predić

    Mirjana Marić Veličković

    PANČEVO, 21. jun – Meštani Kačareva imali su priliku da prisustvuju drugom u nizu predavanja na temu „Starost i starenje”, koje je održano u utorak, 21. juna, u prostorijama Mesne zajednice Kačarevo, a koje realizuje Udruženje 013info u okviru projekta „Kad ostariš, niko ne kuca na tvoja vrata”, a koji finansira Kancelarija za ljudska prava i manjine, Vlade Republike Srbije. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]