Društvo

KAMPANJA ZA BEZBEDNOST U SAOBRAĆAJU: Četvrtina stradalih u saobraćaju su osobe starije od 65 godina

Pančevo, Čet, 27/04/2017 - 15:12
Mirjana Marić

U četvrtak 27. aprila u prostorijama Kluba za odrasla i stara lica, održano je edukativno predavanje u oblasti bezbednosti saobraćaja za lica preko 65 godina starosti. Edukaciju su vršili predstavnici Republičke Agencije za bezbednost saobraćaja, uz asistenciju i podršku Komiteta za bezbednost saobraćaja grada Pančeva i Agencije za saobraćaj Gradske uprave grada Pančeva.

Lokalna Agencija ima kontinuiranu saradnju sa Republičkom agencijom za bezbednost saobraćaja. Ovaj vid saradnje se najčešće ogleda u prevenciji kroz edukaciju građana, kako bi se uticalo na svest o bezbednom ponašanju u saobraćaju. Do sada su vršene edukacije mlađeg stanovništva, ali se pokazala potreba i da edukacijom starije populacije.

- Statistički podaci ukazuju da su četvrtinu stradalih u saobraćaju, na teritoriji Srbije, činila lica starija od 65 godina. Na teritoriji grada Pančeva, oko petina poginulih i povređenih su lica starija od 65 godina, pa se ukazala potreba da se ovakvim akcijama, tribinama utiče na njihovu svest, ukaže na opasnosti i na taj način spreče buduće nezgode, rekao je Srđan Polovina iz Agencije za saobraćaj Gradske uprave grada Pančeva.

Ovakve akcije se vrše svake godine, a u narednom periodu akcenat će biti i na edukaciji đaka prvaka, kao još jedne od najugroženijih kategorija u saobraćaju. 

Branko Stamatović, načelnik odeljenja za lokalnu samoupravu Agencije za bezbednost saobraćaja je takođe potvrdio da statistike ukazuju da su naši najstariji sugrađani najugroženiji u saobraćaju i da osim podatka da svaki četvrti strada u sobraćaju, takođe svaki drugi pešak koji strada je upravo osoba starija od 65 godina. On je naglasio da je u Pančevu od 2011. do 2015. godine 11 starijih osoba stradalo, a 123 bilo povređeno u saobraćajnim nezgodama. 

- Mi smo pokrenuli kampanju, snimili dva spota koja se emituju na nacionalnim i lokalnim televizijama, i osmisli set tribina koje obuhvataju direktnu komunikaciju sa starijim učesnicima u saobraćaju, na koji način treba da se ponašaju u saobraćaju i da im se skrene pažnja na neke najvažnije greške koje prave, rekao je Stamatović

Tribina je obuhvatila neke od najčešćih grešaka koje prave osobe starije životne dobi. Prema iskustvu Agencije za bezbednost saobraćaja to je prvenstveno neprihvatanje starijih lica da su njihovo telo i organizam drugačiji i da su samim tim refleksi slabiji, kao i vid. Takođe, često su nedovoljno vidljivi u saobraćaju i prelaze ulicu van pešačkog prelaza ili u njegovoj blizini. 

Kampanja u oblasti bezbednosti u saobraćaju za osobe starije od 65 godina je u proteklih tri meseca realizovana u deset policijskih uprava, a u Pančevu je održano poslednje predavanje u nizu. 

 

publika.jpg


Marketing

Najnovije vesti