Društvo

Karneval je svečano otvoren (FOTO)

Pančevo, Sub, 18/06/2016 - 00:35
Mirjana Marić Veličković

PANČEVO, 17. jun – Internacionalni karneval Pančevo 2016 zvanično je otvoren simboličnim predavanjem ključeva grada od strane gradonačelnika Saše Pavlova maestru festivala Borisu Matijeviću, kao i predstavljanjem grupa koje će učestvovati u velikoj međunarodnoj karnevalskoj povorci koja je zakazana za večeras od 20h. Ove godine u organizaciji Karnevala, osim nevladine organizacije „Prijatelji Pančeva“, učestvovao je Grad Pančevo i Ministarstvo turizma, trgovine i telekomunikacija.

Pančevcima se prvo obratila Zorana Vladu, ispred organizacije „Prijatelji Pančeva“ koja je istakla da je joj je veliko zadovoljstvo da se već četrnaest godina proslavlja ono što obeležava Kareneval, a to je prijateljstvo, radost i dobro raspoloženje. Ona se ovom prilikom zahvalila Josipu Silovu, potpredsedniku Federacije evropskih karnevalskih gradova, na velikoj podršci da se Karneval održi sve ove godine. 

„Imao sam tu divnu sreću i zadovoljstvo da već 14 godina učestvujem u rastu ovog karnevala, da učestvujem u celoj pančevačkoj priči. Izuzetno mi je zadovoljstvo što mogu u ime Federacije evropskih karnevalskih gradova, čiji je ponosni član već i grad Pančevo i pančevački karneval, da pozdravim sve drage prijatelje koji su došli iz Italije, Rumunije, Makedonije, Hrvatske, kao i domaće grupe iz Srbije", rekao je Silov. On je nakon pozdravnog obraćanja, uručio gradonačelniku Pančeva memorijalnu Plaketu Federacije evropskih karnevalskih gradova.

 

karneval_3.jpg

 

„Internacionalni karneval Pančevo je prvi međunarodni karneval u Srbiji, na kojem preko hiljadu učesnika iz naše zemlje, našeg grada, kao i iz drugih zemalja, svake godine prodefiluje ulicama grada Pančeva. Izuzetno mi je drago zbog toga, jer tako možemo da predstavimo svoju bogatu istoriju, svoje bogato nasleđe, ali isto tako i da naučimo o istoriji, kulturi i nasleđu svih karnevalskih grupa", rekao je gradonačelnik Saša Pavlov. On je na kraju obraćanja izrazio želju da Karneval traje dugo, kao i nadu da će iz godinu u godinu kako se bude razvijala turistička infrastruktura i broj učesnika biti veći.

 

karneval_5.jpg

 

Nakon svečanog dela, predstavljene su grupe koje će učestvovati u večerašnjoj Velikoj međunarodnoj povorci, pa su sugrađani imali priliku da vide Capoeira Show – Capoeira Pančevo, nastup škole orijentalnog-trbušnog plesa Aruena, Be Fit koji su izveli zumbu, grupu „Riječka duga", koji na Karnevalu učestvuju od samog početka, italijansku grupu Lis maskaris, dve grupe iz Makedonije, italijansku grupu „Magična šumska stvorenja", hrvatsku „Karnevalsko udruženje žaba", novu grupu iz „Šoštar" iz Slovenije, „Razigrane lončiće" iz Vrnjačke banje,...

 

karneval_4.jpg

karneval_6.jpg

 

karneval_2.jpg

 

M. M. VeličkovićMarketing

Najnovije vesti