• Ko i koliko puni pančevački budžet: Zaposleni, vlasnici imovine, građevina i drugi bakrači

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Ako bi se krenulo od radne pretpostavke da onaj ko puni budžet ima pravo da odluči i kako se on troši, u Pančevu bi najveće pravo vučenja imali zaposleni. Pre 49,1 posto prihoda pančevačkog budžeta, dakle svaki drugi dinar, stigao je od poreza na zarade. Zaposleni dakle finansiraju zajednicu direktno i obilno, obaška da li rade u Pančevu ili Beogradu, jer ovaj porez stiže po mestu prebivalita – stanovanja.

    Na drugom mestu po pravu vučenja bili bi vlasnici imovine, jer porez na imovinu donosi više nego svaki šesti dinar u pančevački budžet.

    Gotovo svaki deseti dinar gradskoj vlasti preko budžeta stiže od samostalnih delatnost, preko poreza na njihove prihode.

    Nekada, jako ozbiljan gradski prihod naknada za zaštitu životne sredine, sada donese manje od 7 dinara od 100 koji stignu u budžet Pančeva.

    E ono što Pančevcima bode oči, o građevinskom bumu je reč, po osnovnoj direktnoj liniji  zvanoj doprinos za uređivanje građevinskog zemljita, ranije naknada za isto, donese tek svaki 20. dinar u gradski budžet.

    Komunalne, gradske, takse – sve kad se zbroje donose tek svaki 33. dinar u pančevačku gradsku kasu.

    A svo to trgovanje nekretninama, vidljivo kroz „porez na prenos apsolutnih prava“ u budžet donese tek svaki 40. dinar.

    Interesantno da zakup svog gradskog poslovnog prostora budžet donese tek 0,7 posto, a sve gradske administrativne takse na gomilu – 0,33 posto, što bi bio svaki tristoti dinar gradskog budžeta.

    Od zakupa građevinskog zemljišta u budžet Pančeva puni se sa 0,27 posto,  a takse na korišćenje prostora na javnim površinama u poslovne i druge svrhe, sa sve korišćenjem opštinskih puteva, 0,26 posto budžeta.

    Dakle svi ti zakrčeni trotoari i ulice, građevinskim materijalima, ogradama i mašinama, investitore ne koštaju gotovo ništa.

    Ako mislite da je u Pančevu puno stranaca, kao i ljudi iz drugih krajeva Srbije koji su došli da rade,  budžet vas demantuje. Prihodi od boravišne takse su 0,03 gradskog budžeta.

    Još manje se, 0,01 posto budžeta oprihoduje od naknade za emisije SO2, NO2, praškastih materija – a u Pančevu se ponekad teško diše.

     

    Ako bi se krenulo od radne pretpostavke da onaj ko puni budžet ima pravo da odluči i kako se on troši, u Pančevu bi najveće pravo vučenja imali zaposleni. Pre 49,1 posto prihoda pančevačkog budžeta, dakle svaki drugi dinar, stigao je od poreza na zarade. Zaposleni dakle finansiraju zajednicu direktno i obilno, obaška da li rade u Pančevu ili Beogradu, jer ovaj porez stiže po mestu prebivalita – stanovanja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]