Društvo

KOLIKI JE GRADSKI TEHNOLOŠKI VIŠAK: 35 odlazi dobrovoljno – 70 zaposlenih tehnološki višak

Pančevo, Sre, 23/08/2017 - 15:36
Vladimir Đoković

Smanjivanje maksimalnog broja stalno zaposlenih u sistemu lokalne samouprave bila je najinteresantnija tema sednice Skupštine grada Pančeva održane u utorak 22. avgusta. Umesto maksimalnog broja od 2520 koji je utvrđen još 2015. godine novi ovogodišnji je 2280 – što je za 240 manje stalno zaposlenih.

 

Smanjivanje maksimalnog broja stalno zaposlenih u sistemu lokalne samouprave bila je najinteresantnija tema sednice Skupštine grada održane u utorak 22. avgusta. Umesto maksimalnog broja od 2520 koji je utvrđen još 2015. godine novi ovogodišnji je 2280 – što je za 240 manje stalno zaposlenih.

 

Prvo su reagovali opozicioni odbornici, pa se Nikola Ćebić (DJB) začudio kako niko iz vlasti ne objašnjava predloženu racionalnizaciju. Javno se zapitao ima li smisla da recimo Turistička organizacija ubuduće ima samo jednog stalno zaposlenog. Nikola Ćurčin (DS) istakao je da će ovakva racionalizacija uticati na kvalitet života građana jer recimo nisu predviđeni matičari po seoskim mesnim zajednicama. Kao primer loše racionalizacije naveo je i Dom omladine gde je planirano da četvrtina zaposlenih bude višak. Ćurčin je konstatovao da je racionalizacija veća od 240 ljudi jer i broj privremeno zaposlenih zavisi od broja stalno zaposlenih. Kako je ocenio Pančevo ima novca da preko finansiranja više zaposlenih održi standard ali da je pritisak iz republike veliki. Iako ta ista republička Vlada formira kancelariju za bivšeg predsednika sa 30 novo zaposlenih. Da će posle ovakve racionalizacije doći do pada kvaliteta života građana Pančeva složili su se i Dejan Jovanović i Šandor Đerfi. Da je reč o parodiji, u kojoj od socijalizma gde su svi radili na društvenoj svojini sada došli do situacije da svi članovi partije rade na državnoj svojini – ocenio je Srđan Glamočanin.

 

Gradonačelnik Saša Pavlov objasnio je da je i do sada u okviru maksimalnog broja od 2520 bilo više od 130 nepopunjenih radnih mesta. Prema njegovoj računici do 104 zaposlena u sistemu lokalne samouprave ostaće u ovoj racionalizaciji bez radnog mesta. Kako je gradonačelnik istakao do 35 stalno zaposlenih se ukupno izjasnilo kroz anketu da će dobrovoljno otići. Dok će 70 zaposlenih na neodređeno vreme ukupno biti iskazano kao tehnološki višak.

 

Odluka je prihvaćena većinom glasova odbornika Skupštine Grada Pančeva. Marketing

Najnovije vesti