FemPlatz
Društvo

Koliko su bezbedne žene i devojčice u Pančevu?

Izvor: 
013info Čet, 16/12/2021 - 14:53Udruženje građanki FemPlatz  iz Pančeva, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji,  u periodu od juna do decembra 2021. godine sprovodilo je projekat „Sigurni gradovi za žene i devojčice“, u tri grada u Srbiji (Pančevo, Zemun i Kraljevo).

Analiza bezbednosti žena i devojčica u Pančevu je urađena kroz nekoliko faza, koje uključuju desk analizu postojećih lokalnih javnih politika u oblasti bezbednosti i rodne ravnopravnosti, kao i rada lokalnih tela, onlajn i telefonsko anketiranje žena i devojčica u Pančevu o osećaju bezbednosti, informativnu sesiju sa različitim akterima (organizacije civilnog društva, lokalni neformalni pokreti, mediji) i sastanke sa predstavnicama lokalne samouprave. 

Važan deo ovog dokumenta predstavljaju i preporuke za unapređenje bezbednosti žena i devojčica u Pančevu, dobijene kroz pregled lokalnih dokumenata, anketu i dodatne razgovore sa građankama a, koje su  grupisale u nekoliko kategorija: preventivne aktivnosti, poboljšanje infrastructure, rad lokalnih ustanova i institucija.

FemPlatz navodi i pozitivne primere iz prakse drugih gradova.

- U toku pisanja ove Analize, grad Pančevo je objavio izradu Plana razvoja grada Pančeva za period 2022-2028. godine, a kao prioritetne oblasti analize i planiranja utvrđene su, između ostalog, socijalni razvoj, infrastruktura, lokalna samouprava, gde ova Analiza može da pruži nekoliko smernica i bude od koristi, kažu iz FmePlatza.

Istraživanje FemPlaz-a obajvljujemo u celosti.

 

 
MarketingNajnovije vesti