Društvo

Koncentracija polena ambrozije visoka, moguće jake alergijske reakcije

Pančevo, Sub, 03/09/2016 - 07:33
Mirjana MarićPANČEVO, 2. septembar – Izveštaj monitoringa polena za prethodnu nedelju nije objavljen, a rezultati poslednjih merenja za nedelju od 15. do 21. avgusta Zavoda za javno zdravlje Pančevo, pokazuju da je koncentracija polena ambrozije u tom periodu bila veoma visoka. Ukoliko osećate tegobe, verovatno je u pitanju alergijska reakcija. 

Cvetanje ambrozije počinje krajem avgusta i početkom septembra meseca. U tom periodu je povećan i broj osoba koje imaju simptome alergije na polen ove biljke, kaže da portal 013info dr Veljko Božić, spec.orl i spec. menadžmenta u zdravstvu.

Kako on objašnjava, njen polen izaziva alergijske reakcije kod skoro 10% populacije. Alergijska kijavica i astma uzrokovane polenom, posebno ambrozijom, veoma ometaju kvalitet života. Intenzivan svrab nosa i očiju, kijanje u serijama od 10 i više puta, stalna obilna sekrecija iz nosa, uzrokuju iritaciju i razdražljivost, remete san i normalne svakodnevne aktivnosti.

Foto: Monitoring
ambrozija1.jpg

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka, visine od 0.5 do 1.5 m, naspramnih listova. Cveta kasno u leto i jesen, proizvodeći veliku količinu polena. Polen ambrozije je jedan od najznačajnih alergena u vazduhu, koji se vetrom prenosi na velike razdaljine. Zbog specifičnog hemijskog sastava i samog oblika, polenova zrna se lako „zalepe“ za sluzokožu gornjih disajniih puteva i dalje dovode do alergijske reakcije kod osetljivih osoba.

Simptomi alergije na ambroziju su različiti. Mogu se manifestovati kijanjem, obilnim slivanjem sekreta iz nosa, svrabom i otežanim disanjem na nos koji traje čitave sezone, peckanjem i suzenjem očiju. Često je praćeno otežanim disanjem, bolom u grudima i suvim kašaljem, koji može biti posledica bronhoopstrukcije. Pored respiratornih tegoba dešavaju se i promene na koži u vidu crvenih pečata i svraba, a mogu nastati i problemi sa varenjem, praćene povraćanjem i dijarejom.

Simptome treba na vreme uočiti. To je od velikog značaja kako bi se na vreme reagovalo, a tegobe olakšale i sprečile. Lečenje se sastoji u ispiranju, što češćem, sluznice nosa rastvorima za tu namenu. U olakšavanju simptoma i sprečavanju težih manifestacija najbolja je kombinacija preventivnih mera i lekova, uobičajena je primena antihistaminika i lokalnih kortikosteroidnih preparata. Jedan od načina prevencije je zaštita sluznica gornjih disajnih puteva od uticaja alergena. Suvi, nadražajni kašalj, praćen grebanjem u grlu, jeste jedan od prvih simptoma. Javlja se u epizodama u toku dana i noći i može ugroziti normalan san. To može jako iscrpeti pacijenta, pa simptome treba prepoznati na vreme, kaže dr Božić.

Foto: Monitoring
amborzija_2.jpg

Prema rečima doktora savremeni principi lečenja alergijske bolesti stavljaju akcenat na primeni lekova koji ne maskiraju simptome alergije, već deluju protivupalno, imajući u vidu da u osnovi alergije leži poseban imunološkti upalni proces.

Važno je da znate na šta ste tačno alergični. To se utvrđuje alergo-testom koji se radi u ORL ambulanti i koji nam služi da bi jasno definisali alergijsku etiologiju i pristupili što boljoj terapiji, objašnjava doktor i dodaje: 

Evidentan je porast osoba sa ovim tegobama na teritoriji Južnog Banata, te bi sistematski trebalo pristupiti ovom problemu.

Najbolja prevencija bi bila, kaže dr Božić, redovno košenje zapuštenih zelenih površina, kao i održavanje vlastitih domaćinstava.
MarketingNajnovije vesti