Deca vrtic
U PU "Dečja radost" očekuju veliki broj prijava

Konkurs za upis u vrtiće od 4. aprila

Pančevo, Sre, 16/03/2016 - 10:47
Ivana Predić


PANČEVO - U Predškolskoj ustanovi „Dečja radost” u toku je obrada spiskova iz svih vrtića, pred početak prijave za upis mališana za radnu 2016/17.godinu, koja će se obaviti od 4. do 17 aprila. Dokumentacija se predaje u upravnoj zgradi Dečje radosti”, u Ulici Žarka Zrenjanina 25, od 8,30 do 16 sati, osim sredom kada će se dokumenti primati od 9 do 16 sati. Papiri neophodni za prijavu biće uskoro istaknuti na svim objektima Predškolske ustanove.

Aprilski upis se vrši radi popunjavanja slobodnih mesta za upis dece, a roditelji decu mogu prijavljivati tokom cele godine, i tada bivaju stavljeni na listu čekanja. Trenutni broj mališana koji čeka na upis u predskolsku ustanovu je oko 150. Kako smo saznali od Ljiljane Vojnov, zamenice direktorke PU Dečja radost”, to su uglavnom mališani jaslenog uzrasta.

Na listi čekanja je najviše dece koja sada pune godinu dana i treba da krenu u jaslice od septembra. Tu nastaje problem za roditelje jer se grupe formiraju u septembru i do tada oni moraju da se snalaze. Generalno u svim vrtićima imamo problem da smestimo decu od 1 do 3 godine, pa je poslednjih godina situacija takva da roditelji ne mogu da upišu dete u vrtić u svom naselju, već moraju da ih vode u objekte u gradu ili u drugim naseljima“, objasnila je Ljiljana Vojnov.

Ona je dodala da je najveći problem za smeštaj dece na Strelištu i na Misi. U tim naseljima dobro bi došao po još jedan vrtić, ali je trenutno taj san prilično nerealan s obzirom da Grad Pančevo kao osnivač Predškolske ustanove ove godine nije predvideo sredstva za tu svrhu. Prema rečima naše sagovornice, u objektima na Strelištu sve prostorije su preuređene kako bi se dobile sobe za boravak dece, a slična je situacija i u vrtiću „Petar Pan“ na Misi.

Trenutno se sagledavaju tehničke mogućnosti i kapaciteti 21. objekta „Dečje radosti”, kako bi mališani koji su godinu ili dve išli u udaljeni vrtić, bili smešteni u objekat koji im je najbliži. Ipak, već je sada izvesno da zbog nedovoljnog kapaciteta, želje neće moći da budu svima ispunjene, a godinama unazad u grupama je mnogo više dece nego što je predviđeno normativima.

Kako kažu u ustanovi, i ove godine moguće je organizovanje žreba za decu sa istim brojem bodova, koji je sproveden prošle godine, nakon izmene statuta ustanove.

Ljiljana Vojnov podseća da se za boravak u PU „Dečja radost” prijavljuju i deca iz okolnih naseljenih mesta, jer nijedno od sela nema jaslice, dok neka od njih nemaju ni celodnevni boravak. Naša sagovornica napominje da su ti mališani u potpuno istoj poziciji kao deca iz grada.

Prošle godine u Predškolsku ustanovu upisano je oko 800 mališana, a u vrtićima je trenutno oko 2.700 dece. Ove godine Grad Pančevo je predvideo osnivanje javno-privatnog partnerstva sa privatnim vrtićima, kako bi  se liste čekanja smanjile. To znači da bi privatni objekti, pod istim uslovima i principima radili kao državni, i lokalna samouprava bi subvencionisala boravak dece u njima. Problem je u tome što, kako kažu upućeni u tu oblast, u gradu trenutno ne postoje pravi privatni vrtići, pa je pitanje kada će ova dobra ideja biti sprovedena u delo.

I. Predić
MarketingNajnovije vesti