• KOVAČICA: Novak Đoković Fondacija i The Human Safety Net otvorili senzornu sobu u Dnevnom boravku za decu sa smetnjama u razvoju pri Centru za socijalni rad

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

     Novak Đoković Fondacija je danas u Kovačici – kroz veliko partnerstvo sa The Human Safety Net i Generali osiguranjem Srbija – otvorila prvu multisenzornu sobu u Dnevnom boravku za odrasle sa fizičkim invaliditetom i intelektualnim teškoćama u Kovačici. Sredstva za ovaj izuzetno važan vid podrške u njihovom odrastanju prikupljana su tokom globalnog humanitarnog izazova koji su u okviru svoje The Human Safety Net inicijative organizovali zaposleni u Generali Osiguranju Srbija u koordinaciji sa Novak Đoković Fondacijom, dok je kompanija Generali Osiguranje Srbija, prepoznavši značaj senzornih soba, izdvojila dodatna sredstva kako bi se opremile ukupno tri senzorne sobe.

       Multisenzorne sobe su posebno opremljene prostorije koje se koriste prilikom tretmana senzorne integracije za decu sa smetnjama u razvoju – u kojima ona istražuju, razvijaju čula i opuštaju se. Stimulišuća i smirujuća atmosfera multisenzornih soba utiče na poboljšanje koordinacije, unapređuje sposobnosti komunikacije, deluje relaksirajuće na decu koja su stalno u pokretu i usmerava pažnju dece sa senzornim smetnjama. Ova vrsta tretmana je izuzetno važna u radu sa decom jer potpomaže stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa – i omogućava im da razviju senzorne veštine koje će im biti potrebne za život.

     „Jedan od pokretačkih motiva i stavova naše Fondacije je da svako dete može razviti svoj pun potencijal – uz pravu podršku od najranijeg uzrasta. Mi verujemo u budućnost svakog mališana u Srbiji i smatramo je važnom za sve nas. Opremanjem ovog multisenzornog prostora u Kovačici pružamo najbolje uslove za prijatno detinjstvo, razvoj, saznanja i stvaralaštvo bez ograničenja. Želimo vam da na najbolji način iskoristite ovu senzornu sobu i rekvizite koje smo zajedno odabrali u ostvarenju ovih ciljeva i pružanju svakodnevne radosti i prilika za učenje,“ istakla je Maja Kremić, nacionalna direktorka Novak Đoković Fondacije. 

    „Senzorne sobe predstavljaju izuzetno važnu bazu za podsticaj ključnih komponenti u razvoju dece kao što je krupna i fina motorika, doživljaj ravnoteže i prostora, kao i sopstvenog tela. Ovo je ustanovljeno kroz brojna naučna istraživanja i praksu tokom poslednjih decenija, što upotpunjuje naša očekivanja da će učenje i širok dijapazon korisnih svakodnevnih aktivnosti u ovom multifunkcionalnom prostoru postati dostupniji i dati željene rezultate kod dece. Želimo da i ovom prilikom izrazimo radost po otvaranju ove senzorne sobe za decu Kovačice i okolnih mesta – i čvrsto verovanje da će – uz vaš predan rad –  i naša zajednička donacija doprineti srećnom, lepom i sadržajnom detinjstvu mališana i njihovih porodica,dodala je Smiljana Grujić, glavna programska menadžerka Novak Đoković Fondacije. 

    “U okviru Generali humanitarne inicijative The Human Safety Net, već skoro četiri godine podržavamo rad našeg partnera Novak Đoković Fondacije i pružamo podršku roditeljima i deci širom Srbije. U skladu sa tim, za ovu godinu planirano je otvaranje Centara za roditelje u 10 gradova u Srbiji i dodatno opremanje tri senzorne sobe, pri čemu je ovo treća, kako bismo pomogli deci sa smetnjama u senzornoj integraciji i učenju da razvijaju čula i kognitivne sposobnosti. Na taj način roditeljima pružamo podršku, a deci lepše detinjstvo i bolje šanse za budućnost,”  izjavila je Zorica Đilas ispred Generali osiguranja Srbija.

    Zahvaljujući spremnosti Novak Đoković Fondacije i njihovih partnera da nam pomognu, danas nam se pruža mogućnost da otvorimo senzornu sobu u Kovačici koja će svoj deci u našoj opštini koja imaju smetnje u senzornoj integraciji, kao i deci iz autističnog spektra i deci sa senzornim oštećenjima, smetnjama u mentalnom i govorno jezičkom razvoju, smetnjama u učenju i ponašanju pomoći da razviju senzorne veštine koje će im biti potrebne za život, poboljšati koordinaciju i unaprediti sposobnost komunikacije, relaksirati i osloboditi napetosti decu koja su stalno u pokretu, a neaktivnoj deci pomoći da usmere pažnju. Zahvalila bih se svima koji su doprineli tome da od danas pa ubuduće naši korisnici, kao i sva deca sa navedenim smetnjama iz naše opštine, mogu da razviju svoje potencijale boraveći i koristeći sve dobrobiti senzorne sobe,“  naglasila je Dušanka Petrak, direktorka Centra za socijalni rad u Kovačici

    Otvaranjem multisenzorne sobe u Kovačici, od strane istih partnera – u Dnevnom boravku za osobe sa smetnjama u razvoju pri Centru za socijalni rad u Kovačici, gorepomenuti partneri zaokružuju još jednu uspešnu godinu i najavljuju osnaživanje dugogodišnje saradnje i u 2022. 

     Novak Đoković Fondacija je danas u Kovačici – kroz veliko partnerstvo sa The Human Safety Net i Generali osiguranjem Srbija – otvorila prvu multisenzornu sobu u Dnevnom boravku za odrasle sa fizičkim invaliditetom i intelektualnim teškoćama u Kovačici. Sredstva za ovaj izuzetno važan vid podrške u njihovom odrastanju prikupljana su tokom globalnog humanitarnog izazova koji su u okviru svoje The Human Safety Net inicijative organizovali zaposleni u Generali Osiguranju Srbija u koordinaciji sa Novak Đoković Fondacijom, dok je kompanija Generali Osiguranje Srbija, prepoznavši značaj senzornih soba, izdvojila dodatna sredstva kako bi se opremile ukupno tri senzorne sobe.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo