Hoće li pravna lica i privatnici pokositi svoju ambroziju

Lov na ambroziju u Pančevu i okolini za više od 3,2 miliona dinara

Pančevo, Sub, 20/08/2016 - 09:17
Vladimir Đoković

 

Pančevo, 20. avgust – Mnogi se žale na alergijske probleme uzrokovane ambrozijom, a ovog korova prema gradskom monitoringu polena početkom avgusta sve je više. I tek će ga biti. Već godinama unazad Pančevo iz budžeta izdvaja nekoliko miliona za uglavnom košenje ambrozije. U 2016. godini ukupno izdvojeno je 3.25 miliona dinara.

Od ukupne sume JKP „Zelenilo” na ime odbrane javnih površina od ambrozije dobije gradskih 1.45 miliona dinara, a po 200.000 dinara dobije svako od javnih komunalnih preduzeća po selima i mesna zajednica Ivanovo, jer tamo preduzeća nema.

Pošto se planovi za borbu protiv ambrozije prenose iz godinu u godinu valja napomenuti da je Zelenilo prema dokumentima iz 2015. godine vodilo borbu protiv ambrozije na 109 hektara javnih površina o kojima brine.

Ovogodišnji izveštaj za jul mesec istog preduzeća koji je prispeo u gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine govori o 60.000 kvadratnih metara sa kojih je ambrozija košena.

„Suzbijanje ambrozije se uglavnom svodi na košenje. I nisu problem naše javne površine, već privatne parcele i one koje pripadaju drugim pravnim licima ili su u njihovoj nadležnosti, a zapuštene su. Uredbom svako pravno lice ima obavezu da suzbija na svom prostoru. Abroziji za razvijanje odgovaraju baš zaparložene parcele. Mnogo produkuje polena i on se brzo širi” – objašnjava pomoćnik gradskog sekretara za ekologiju, Milan Glumac.

Rezultati gradskog monitoringa pokazuju da je ambrozija početkom avgusta prisutna i da je trend rastući. Maksimum se tek očekuje.

Sankcionisanje nemarnih vlasnika ili korisnika zemljišta koji na svojim površinama ne suzbijaju ambroziju je u rukama fitosanitarne inspekcije, a značajnu ulogu ima i komunalna inspekcija.

Ako je prepoznate, javite im se, telefonska centrala u zgradi gradske uprave odaziva se preko broja 308830.Marketing

Najnovije vesti