Društvo

Maketarski klub iz Pančeva organizuje „8. Aleksić kup” u subotu

Izvor: 
Aleksandra Vlajić / RTV Pet, 22/10/2021 - 16:21Članovi Maketarskog kluba „Dr Vladimir Aleksić“ iz Pančeva u subotu, 23. oktobra, organizuju Međunarodno maketarsko takmičenje „8. Aleksić kup”. Prethodno su članovi kluba, početkom oktobra osvojili 26 medalja i 4 pehara na takmičenju u Kraljevu. Zatim su priredili zanimljivu izložbu, povodom obeležavanja 80 godina od početka Drugog svetskog rata, gde su predstavili makete vazduhoplova i vojne tehnike iz tog vremena.

Braća Nikola i Vukašin su među najmlađim članovima Maketarskog kluba "Dr Vladimir Aleksić" iz Pančeva. Maketarstvom se bave godinu dana i već sada imaju uspeha u takmičenjima i veoma interesantne radove.

"Počeo sam sa dioramom velike bitke kod Vaterloa to je bila velika bitka između Francuza i Nemaca i to je bio prvi rad. Za jednu maketu mi treba oko dve tri nedelje a ako je komplikovanija i veća onda i do mesec - dva", kaže Nikola Ciganović.

"Najviše volim da sklapam diorame i tenkove. Kod diorama ima mnogo detalja i one deluju zaista uverljivo", objašnjava Vukašin Ciganović.

Pravljenje minijaturnih replika zahteva trud i istrpljenje. Kroz makete možete predstaviti sve što vam se dopada - vežba se preciznost i stalno se usavršava veština. Sve to Dušanu koji je aktivan u klubu već dve godine, predstavlja izazov.

"Najbitniji deo maketarstva je strpljenje ,mora da se shvati da makete ne mogu da se naprave brzo. Ja sad prelazim u kadete i takmčići se sa starijim maketarima i radiću komplikovanije makete", kaže Dušan Velimirov.

MK "Dr Vladimir Aleksić" postoji od 2012. godine aktivni su i uspešni na takmičenjima. Imaju jednu od najrazvijenijih sekcija za juniore i kadete u Srbiji.

"Suština je preneti sve ovo što radimo na mlađe, kako bi oni nastavili. Mislim da u tome uspevamo, a to pokazuju i takmičenja na kojima učestvuju", kaže predsednik kluba Aleksandar Stojanović.

Za maketarstvo kažu da je hobi za ceo život ipak, oni koji se time bave, dodaju da je to pre svega ljubav za ceo život.

 
MarketingNajnovije vesti