• Male boginje prošlost u Pančevu?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Procenat pančevačke dece obuhvaćene vakcinacijom protiv malih boginja u 2019. godini je 98,03 odsto, a od početka godine nije bilo prijava obolelih od morbila, podaci su Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

    Od 9. oktobra 2017. godine od kada su na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije, u okviru kojih se intenzivno sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba, uzrasta od navršenih 12 meseci do navršenih 14 godina, procenat vakcinisanih u Pančevu konstantno raste pa je tako u 2017. bilo 83,37, u 2018. godini 91,25 odsto, da bi se u ovoj godini dostigao obuhvat vakcinacije koji obezbeđuje dobar kolektivni imunitet.

    Za razliku od ove, tokom prehodnih godina bilo je slučajeva oboljevanja od morbila na teritoriji južnog Banata, pa je tako u 2017. bilo tri takva slučaja, dok je Zavodu za javno zdravlje Pančevo u toku 2018. prijavljeno čak 20 obolelih osoba.

    Medicinska sestra i koordinatorka za imunizaciju Doma zdravlja Pančevo Ljiljana Vujko za naš portal rekla je da se vakcinacija u pančevačkom Domu zdravlja ove godine sprovodi bez problema i da je u ovom periodu izražena revakcinacija dece koja polaze u školu.

    Prema podacima ZJZ, na teritoriji Južnobanatskog okruga obuhvat imunizacije od 95 procenata koji obezbeđuje dobar kolektivni imunitet nije dostignut još jedino u Domu zdravlja Kovin gde je vakcinisano 93%.

    Podsećamo da je zbog epidemije morbila po nalogu Ministarstva zdravlja Predškolska ustanova „Dečja radost“ 16. marta 2018. počela da primenjuje mere prema kojima nevakcinisana deca ne mogu da borave u vrtićima.

    Procenat pančevačke dece obuhvaćene vakcinacijom protiv malih boginja u 2019. godini je 98,03 odsto, a od početka godine nije bilo prijava obolelih od Morbila, podaci su Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]