Društvo

MEDIJI OSTALI BEZ ODGOVORA: Pančevo odbilo Štrabag d. o. o. Vojvodinaput Pančevo na javnom konkursu i dodelio posao firmi koja je tražila tri miliona više

Izvor: 
Novosti/Srpski telegraf/Kurir Sre, 29/07/2020 - 21:20

Grad Pančevo je na izboru za privatnog partnera i dodelu javnog ugovora odbio "Štrabag d. o. o. Vojvodinaput Pančevo", firmu koja od 2006. godine u našem gradu gradi i održava puteve, objavili su Večernje novosti (pod oznakom "promo"), Srpski telegraf i Kurir. Svi mediji su objavili tekst vrlo slične sadržine.

 

Kako kažu, iako je dokazao da ima veliko iskustvo i ponudio cenu tri miliona evra nižu od one koju je ponudio pobednik javnog konkursa, "Štrabag" je diskvalifikovan.

Na sve to, "Štrabagovu" žalbu odbila je i Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, navode mediji.

"Štrabag grupa" u Srbiji je aktivna od 2002. godine i ima oko 1.000 zaposlenih, a reč je o evropskoj kompaniji koja se bavi svim oblastima građevinske industrije. "Vojvodinaput" se nalazi u sastavu ove kompanije, a 17,6 miliona evra je cena koju je "Štrabag" d. o. o. ponudio na javnom konkurs. Umesto toga, ovo partnerstvo je dodeljeno firmi "Baumeister", čija je ponuda bila znatno viša - 20,6 miliona evra.

Ovi listovi pišu da  nisu dobili odgovor od Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, iako je komisija u obrazloženju navela da je "dokazano da ('Štrabag') ima adekvatno iskustvo jer je dokazao da ima neuporedivo više iskustva nego što je traženo kroz sadržinu dodatnog uslova za učešće". Na pitanje  kada će dobiti odgovor, u komisiji im je rečeno da je  zahtev prosleđen i da se ne zna kad će stići odgovori iako su pitanja poslata još tokom prošle nedelje.

Pitanja bez odgovora

1.  Po kojim merilima je "Štrabag" d. o. o. odbijen ako je na javnom konkursu ponudio cenu čak tri miliona evra nižu od pobednika konkursa (konzorcijum "Sremput, Ruma i Baumeister" d. o. o. Beograd)?

2.  Zašto je "Štrabag" d. o. o diskvalifikovan iako je komisiji dokazao da ima višestruko više iskustva u izgradnji i održavanju puteva nego što je javnim konkursom propisano?

3.  "Štrabag" d. o. o. ponudio je cenu od 17,6 miliona evra, a konzorcijum "Sremput-Baumeister" - 20,6 miliona evra. Zašto je komisija odbila žalbu "Štrabag" d. o. o., za koju i sama komisija u obrazloženju kaže da je "dokazao da ima adekvatno iskustvo jer je dokazao da ima neuporedivo više iskustva nego što je traženo kroz sadržinu dodatnog uslova za učešće?

4.  Zašto je "Štrabag" d. o. o. diskriminisan i pored činjenice da od 2006. godine, otkad je vlasnik "Vojvodinaputa", u gradu Pančevu gradio i održavao puteve po istim uslovima koji su propisani u javnom konkursu?

Slično je bilo i sa gradom Pančevom. Kako kažu mediji uzaludan je bio svaki pokušaj da dođu da nekog konkretnog objašnjenja zbog čega je "Štrabag" odbijen za javnog partnera ovog grada iako su mejl sa pitanjima prosledili na nekoliko adresa. Poziv upućen gradonačelniku i PR službi je prebacivan sa jednog na drugi broj da bi na kraju, tek u ponedeljak dobili  kratak odgovor PR Jasmine Radovanović, pišu ovi listovi.

Ovaj manir pančevačke vlasti odavno je poznat novinarima. Naša redakcija od gradske vlasti već duže vremena očekuje odgovore na razna pitanja.

 
MarketingNajnovije vesti