• Mladi Pančevci napravili aplikaciju za 48 sati i osvojili drugo mesto

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na prvom Hakatonu, organizovanom u okviru Nedelje parlamentarizma, pobedio je tim Fakulteta organizacionih nauka koji je napravio web aplikaciju za pronalaženje i lakše direktno kontaktiranje političkih predstavnika u Skupštini – MojPoslanik, dok je drugoplasirani bio tim mladih i ambicioznih momaka koji dolaze iz Pančeva. Oni su napravili aplikaciju SamoPitaj–chatbot, koji omogućava korisniku da jednostavnom komunikacijom preko Facebook Messenger-a ili Telegrama prati teme u parlamentu, upoređuje i prati političare, ili sprovodi jednostavne ankete.

    Više o ovoj aplikaciji razgovarali smo sa Antoniom Ankajcan, vođom drugoplasiranog tima. 

    Napravili smo chatbot-a za Messanger platformu.Chatbot jeste Facebook stranica koja je kontrolisana programom. Mi smo konkretno napravili chatbota koji treba građanima da približi politiku i da ih obaveštava o ličnostima i temama iz politike koje ih zanimaju, rekao je Antonio.

     

     

    Aplikacija funkcioniše na sledeći način – chatbotu se pošalje poruka „prati Zorana Mihajlovic“ i ako se ona spomene da sajtu http://www.istinomer.rs/ ili u stenografskim beleškama, vi dobijate to u poruci i imate mogućnost da ocenite tu vest. Takođe, možete i da ga pitate nešto u vezi sa poslanicima (poslanik Veroljub Arsic), upoređujte poslanike (Veroljub Arsic vs Borka Grubor) i da gledate aktove. Ovaj chatbot ima mogućnost brzih anketa (da i ne), a napravljena je i android aplikacija za korisnike koji ne koriste Messenger. Uputstvo će biti u samom chatbotu napisano kada bude bio objavljen, a drugi tim je napravio web sajt StriParlament, da bi u vidu stripa zainteresovao mlade da pogledaju neke zanimljive delove iz Skupštine.

     

     

    Na drugoplasiranom projektu je radilo četiri mladića, vođa projekta i programer – Antonio Ankajcan (17), web sajt developer – Nikola Stojaković (17), programer – Filip Straka (15), dizajner – Dušan Mitić (19). Ovaj tim je napravio i android aplikaciju. U drugom timu je bilo četri mladića – Nikola Pavlov, Strahinja Belić, Milan Zarić i Živojin Bojić. Sve su napravili u roku od 48 sati.

    Učenici oba tima pohađaju Elektrotehničku školu „Nikola Tesla“. Dvojica iz prvog tima su polaznici Regionalnog centra za talente Mihajlo Pupin, dok su iz drugog tima svi.

    Kako kaže vođa drugoplasiranog tima, trenutno su u pregovorima sa jednom organizacijom sa Hakatona da finansijski podrži ceo projekat.

     #HackingPolitics hakaton je zamišljen kao susret aktivista, nevladinog sektora, novinara i IT zajednice, s ciljem da iznedri održiva digitalna rešenja koja će politiku u Srbiji učiniti transparentnijom, političke procese otvorenijim i povećati nivo učešća građana u procesu donošenja odluka i kreiranju javnih politika, oslanjajući se na potencijal informacionih tehnologija. Događaj počinje je trajao od 11. do 13. novembra, u ICT Hub-u u 19h. Projekat sprovode tri partnerske organizacije, CRTA, ICT Hub i GAJP koji vodi Pančevac Filip Milenković.

    Na takmičenju je učestovalo sedam timova.

    Na prvom Hakatonu, organizovanom u okviru Nedelje parlamentarizma, pobedio je tim Fakulteta organizacionih nauka koji je napravio web aplikaciju za pronalaženje i lakše direktno kontaktiranje političkih predstavnika u Skupštini – MojPoslanik, dok je drugoplasirani bio tim mladih i ambicioznih momaka koji dolaze iz Pančeva.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]