Društvo

MRAMORAK: Potvrđena smrtonosna Aujeckijeva bolest kod psa

Pančevo, Pet, 08/02/2019 - 09:00
Suzana PrvuljNedavno je vlasničkom psu iz Mramorka klinički dijagnostikovana veoma opasna, zarazna, smrtonosna bolest za pse i mačke, reč je o lažnom besnilu, to jest, Aujeckijevoj bolesti - Aujeszky.

Aleksandar Petrović, doktor veterinarske medicine iz ambulante „Mondo animale”, pojasnio je da se radi o akutnoj, zaraznoj, virusnoj bolesti koja se javlja pre svega kod svinja i drugih vrsta životinja. Uzrok pojave je virus koji napada centralni nervni sistem, ali i ostale organe. Prirodni nosioci ove bolesti su svinje. Ona nije prenosiva na ljude, prvi put je opisana 1902. godine, a i danas je prisutna širom sveta. Vakcine postoje za svinje, ali ne i za pse i mačke.

Odgovarajući na pitanje koji su simptomi bolesti i postoji li adekvatna terapija, dr Petrović je odgovorio:

- Simptomi kod pasa i mačaka su apatija, depresija, odbijanje hrane, uznemirenost, pojačana salivacija, izrazito jak svrab, sklonost samopovređivanju. Ne postoji terapija i lečenje ove bolesti. Od inficiranja do uginuća dolazi za jedan, dva dana, a ponekad i za nekoliko sati. Smrtnost je 100 odsto. Mačke često uginu i pre pojave bilo kakvih kliničkih simptoma.

Kako bismo kod naših ljubimaca izbegli rizik od oboljenja od ove smrtonosne bolesti, obavezno je kuvanje svinjskog mesa i iznutrica.

- Kod svinja bolest se može preneti kontaktom s jedne životinje na drugu. Kod pasa i mačaka zbog jako kratke inkubacije i kliničkog toka bolesti, verovatnoća prenošenja bolesti kontaktom je mala, dodao je dr Petrović.

 
MarketingNajnovije vesti