Mamograf
Kako u Gradu Pančevu funkcioniše nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke

Na tri adrese do skrining mamografije

Pančevo, Uto, 29/03/2016 - 13:28
Ivana Predić

Digitalna radna stanica za mamografiju uskoro u Domu zdravlja

Da biste zakazali skrining raka dojke u Pančevu, neophodno je da odete na čak tri adrese. Iako bi pozivi za mamografiju trebalo da stižu ženama na kućnu adresu, to u gradu ipak nije tako, tako da dame iz Pančeva prvo moraju da odu svom izabranom lekaru kako bi dobile poziv. Zatim, sa tim papirom odlaze kod ginekologa u Službu za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Pančevo, koji im izdaje uput, a potom u Radiološku službu te ustanove gde zakazuju snimanje. Međutim, termin se ne može dobiti odmah, već vas sestre te Službe pozivaju na fiksni telefon i obaveštavaju kada da dođete na snimanje. Šta se međutim dešava ako žena nema fiksni telefon? Naša sugrađanka koja se obratila poratlu 013info, kaže da zbog toga što nije imala fiksni broj telefona nije mogla da zakaže snimanje.

„Rekli su mi da u tom slučaju dolazim na deset dana da se raspitujem kada će mi zakazati snimanje, što je nedopustivo. Jasno mi je da to jeste preventivni pregled, ali toliko šetakanje stvarno nije u redu“, priča S. M. iz Pančeva.

I od drugih žena iz grada sa kojima smo razgovarali saznali smo da nisu dobile pozive za mamografiju na kućnu adresu. Prema Uredbi o nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke, domovi zdravlja su nosioci skrininga na teritoriji za koju su osnovani. Takođe, te ustanove imaju između ostalog, obavezu da ženama od 50 do 69 godina koje su obuhvaćene preventivnim programom šalju poštom pozivna pisma, a uredba predviđa telefonsko pozivanje u izuzetnim slučajevima.

Dr Slobodan Ovuka, direktor Doma zdravlja Pančevo, na molbu da prokomentariše ovaj slučaj za naš portal rekao je sledeće:

Uzeli ste najlošiji primer. Ne kažem da takvih slučajeva nema, ali konkretno znam pozitivne primere za žene u naseljenim mestima koje odmah dobijaju uput od ginkologa, koji dolazi u selo. Dešava se da kada žene zakazuju preko mobilnih telefona, da se ne pojave. Žene sa sela su u nešto boljoj situaciji jer one dobijaju pozive uz račune za komunalne usluge. Imali smo ideju da tako organizujemo i u gradu, poziv uz račun za vodu, ali sada neko iz oblasti koji se bave ljudskim pravima nam to osporava“.

Kako smo saznali, u Radiološkoj službi, ali i u drugim službama Doma zdravlja, mobilni telefoni se ne mogu pozivati sa fiksnih telefona jer nemaju izlaz za nulu. Medicinske sestre ipak zapisuju i mobilne telefone žena koje dođu da zakažu mamografiju, i pozivaju ih sa službenih brojeva. Na snimanje se prosečno čeka oko 20 dana, a od početka godine na ovaj preventivni pregled odazvalo se oko 300 žena.

Ovuka je dodao da skrinig mamografija, koja se obavlja i u Opštoj bolnici Pančevo, a kojom koordinira Zavod za javno zdravlje Pančevo, spada u vrh zdravstva Srbije. Takođe, direktor Doma zdravlja je najavio da će za otprilike mesec dana u toj ustanovi početi da radi digitalna radna stanica za mamografiju, koja je kupljena ovih dana zahvaljujući lokalnoj samoupravi. Novi aparat će prema Ovukinim rečima, bitno povećati efikasnost, podići kvalitet rada i skratiti listu čekanja. Naš sagovornik je rekao i da će uskoro u Pančevu biti omogućeno i supervizijsko čitanje.

Procedura je takva da se sada rezultati prvo čitaju u Domu zdravlja, zatim u Opštoj bolnici, i na kraju u Novom Sadu. Ove godine ćemo verovatno uspeti da zatvorimo krug u Pančevu jer su naša dva radiologa prošla bazičnu edukaciju, imamo stručanjaka koji radi drugo čitanje, a superviziju bi radila dr Branka Vujasinović, iz Opšte bolnice koja je završila obuku za to“, izjavio je Ovuka i dodao da nije zadovoljan odzivom žena na skrining mamografiju.

Nacionalni programi skrininga raka dojke i debelog creva, koji se sprovode u našem gradu od 2013. godine, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, nisu zaživeli jer je obuhvat populacije oko 20 odsto, dok skrining raka grlića materice još nije počeo da se sprovodi. Da bi se on smatrao uspešnim neophodno je obuhvatiti 75 odsto populacije. Dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje, rekla je za naš portal da će u narednom periodu ta zdravstvena ustanova inicirati sastanke sa predstavnicima ostalih zdravstvenih ustanova u gradu, ali u okrugu kako bi se utvrdilo stanje i dao predlog mera za unapređenje nacionalnih skrining programa.

Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. U zemlji godišnje oboli oko 4.000 žena, a njih 1.600 umre. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo, u Južnobanatskom okrugu godišnje od raka dojke oboli 150 do 200 žena, a njih 60 do 90 premine. U Pančevu ta cifra se kreće od 70 do 90, odnosno 20 do 36. Lekari napominju da je tumor izlečiv u 97 odsto slučajeva ukoliko se otkrije na vreme, zbog čega naglašavaju značaj redovnih pregleda i drugih preventivnih mera, kao što je samopreged dojki.

I. Predić
MarketingNajnovije vesti