Foto: wikimedia.org
Izveštaj zaštitnika građana Saše Jankovića

Najugroženiji obični građani

Pančevo, Uto, 15/03/2016 - 20:45
Ivana Predić

Zaštitnik gradjana Saša Janković predao je danas (15. mart) Narodnoj skupštini Republike Srbije redovan godišnji izveštaj za 2015.godinu. U njemu se između ostalog navodi da su proteklu godinu „obeležile ekonomske nedaće velikog broja građana i manjak pravne sigurnosti. Država i administracija bavile su se sopstvenim reformama čiji rezultati (još) nisu doveli do promena koje građani osećaju kao jasan boljitak“.

U izveštaju se ističe i da je u odnosu na prethodnu izveštajnu godinu, broj pritužbi iz socijalnih i ekonomskih prava smenio sa prvog mesta po brojnosti pritužbe na tzv. lošu upravu - neblagovremen rad administracije, nemaran odnos prema poslu, očigledno pogrešnu primenu prava i druge propuste iz domena „dobre uprave“.

Zaštitinik građana ocenjuje da su posebno bile ranjive sledeće grupe i građani: jako siromašni, deca i mladi, osobe sa invaliditetom, starije osobe, izbeglice i drugi migranti, interno raseljeni, pripadnici nacionalnih manjina (među njima najugroženiji su Romi), osobe lišene slobode (uključujući i pacijente u psihijatrijskim bolnicama i korisnike u ustanovama socijalne zaštite domskog tipa), oboleli od teških bolesti, žrtve nasilja u porodici i partnerskim odnosima, organizacije i pojedinci zagovornici ljudskih prava, organizacije i pojedinci koji iznose kritične stavove, novinari, pripadnici LTBTI populacije. Mnogi Zaštitniku građana imaju običaj da kažu da je u Srbiji najugroženiji – „običan građanin“.

U dokumentu se analizira i sloboda medija. Primena tri reformska zakona u medijskoj sferi, prema izveštaju, nije ojačala slobodu medija i pravo građana na potpuno, objektivno i pravovremeno informisanje, a mediji su i dalje pod "presudnim netransparentnim uticajem sprege politike i novca", koji je samo zaodenut u zakonsku formu finansiranja programa i oglašavanja.

„Očekivanja da će povlačenje države iz vlasništva nad medijima i konkursno finansiranje sadržaja od javnog interesa iz opštinskih, gradskih, pokrajinskog i republičkog budžeta, definisani novim medijskim zakonima bitno uticati na zaštitu javnog interesa u sferi informisanja, u velikoj meri su obesmišljena načinom na koji su ti zakoni primenjeni u praksi. Prave transparentnosti vlasništva nema. Ako je suditi po strukturi novih vlasnika medija, proističe da je Srbija, umesto državnih, dobila stranačke medije”, navodi se u izveštaju.Marketing

Najnovije vesti