Društvo

NEDELJA DOJENJA U PANČEVU: Dojilje će u Narodnoj bašti preneti svoja iskustva budućim mamama

Pančevo, Sre, 31/07/2019 - 09:17
Ivana Vlajovic


Pod sloganom „Osnažimo roditelje, omogućimo dojenje“ ove godine od 1. do 7. avgusta biće obeležena Svetska nedelja dojenja. U okviru ove kampanje koja se sprovodi u oko 170 zemalja sveta, Dom zdravlja Pančevo će 6. avgusta od 9.30 sati u Narodnoj bašti, kod klupice za dojenje, organizovati akciju u kojoj će se dojilje družiti i preneti svoja iskustva budućim mamama.

Cilj ove kampanje je jačanje društvene svesti o značaju i prednostima dojenja, obezbeđivanje podrške dojenju, a time i unapređenje i zaštita zdravlja majke i deteta, ali i isticanje značaja oba roditelja, ne samo majke, u uspostavljanju i održavanju dojenja.

Jelena Mitić, glavna sestra Službe polivalentne patronaže, ispred Doma zdravlja uputila je poziv svim trudnicama da dođu u Narodnu baštu kako bi se informisale o prednostima dojenja, čule iskustva, dobile savete i spremno dočekale rođenje bebe.

Prema podacima Nacionalnog programa podrške dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta samo 12,8 procenata dece se isključivo doji do šestog meseca, a 47,2 procenta beba starosti do pet meseci je pretežno dojeno.

Doktorka Ljiljana Stanković, neonatolog u GAK Narodni front i koordinator Nacionalnog programa podrške dojenju kaže da smo poslednjih decenija zaboravili koliko je dojenje prirodno i normalno i ističe da majčino mleko nije samo hrana, već i uteha, zdravlje i ljubav.

Stalno prisustvo majke, posebno u prvim mesecima života bebe, izuzetno je bitno za psiho-fizički razvoj dece. Beba treba da jede kad hoće i koliko hoće i zato nema razloga da se majke stide dojenja god da se nađu, a podrška okoline, posebno oca, je od izuzetnog značaja.
MarketingNajnovije vesti