• NEKA OSTANE LIČNO – kampanja za zaštitu podataka o ličnosti VIDEO

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Počinje kampanja promovisanja prava na zaštitu podataka o ličnosti i rada institucije poverenika nazvana „Neka ostane lično“.

    U saradnji sa Misijom OEBS-a napravljeno je pet promotivnih spotova, a cilj kampanje je, kako kaže poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, da građane upoznamo sa potrebom čuvanja njihovih ličnih podataka, zašto ne treba da ih daju svugde i kako da zaštite te podatke.

    „Na osnovu urađenog istraživanja o percepciji građana o zaštiti podataka o ličnosti uočili smo da građani nisu u dovoljnoj meri upoznati sa ovim pravom, dalje kome se mogu obratiti za pomoć ukoliko smatraju da su njihovi podaci o ličnosti ugroženi, kao i ko može da obrađuje njihove podatke. Na kraju, građani ne znaju u potpunosti i koja je uloga Poverenika kao institucije nadležne za zaštitu podataka o ličnosti Kako bismo ukazali na rizike povrede ovog prava uradili smo pet TV spotova koji će se emitovati na nacionalnim i lokalnim stanicama od 16. maja 2022. godine“, izjavio je Poverenik Milan Marinović prilikom promocije kampanje.

    Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti kaže da je neophodno promeniti Zakon koji je nejasan i koji ne može lako da se primenjuje. Svedoci smo, dodaje, ubrzane digitalizacije svugde, kao i razvoja veštačke inteligencije pa treba videti uticaj toga na zaštitu naših ličnih podataka.

    Marinović planira otvaranje kancelarija Poverenika u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a ideja mu je i da se zaštita podataka o ličnosti uvede u neke postojeće predmete u osnovnim i srednjim školama, pa bi onda najmlađi u toj oblasti mogli da nauče svoje roditelje i starije, koji su i najmanje upoznati sa novim tehnologijama.

     

     

     

     

    „Neka ostane lično.“ je kampanja koju od danas sprovodi Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, da građanima približimo pravo na zaštitu podataka o ličnosti i rad institucije Poverenika.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo