Avion iznad Pančeva zaprašivanje komaraca
Društvo

Nema para za prskanje komaraca u Vojvodini

Izvor: 
021.rs/Dnevnik Ned, 31/07/2016 - 09:20

Za uništavanje komaraca, prethodna Pokrajinska vlada trošila je milione.

Za ovu godinu međutim, u budžetu nije predviđen ni dinar, kaže novi Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić.
 
Kako navodi u razgovoru, za Dnevnik, po dolasku na funkciju uvideo je da je pokrajinska kasa prazna ili novac nije dobro isplaniran u budžetu pojedinih sekretarijata, kao što je to slučaj i u urbanizmu. 
 
"Kad kažem da sredstva nisu dobro isplanirana ne mislim na sekretarijat, nego na prethodnu Pokrajinsku vladu. Ovaj sekretarijat mora da ispoštuje neki zakonski minimum. On mora da se ispoštuje i u pogledu monitoringa vazduha, zemlje, zračenja, vode, ali nema dovoljno novca u budžetu, jer sredstva nisu planirana. Isti je slučaj i što se tiče zaštite prirodnih dobara, a oni koji prate rad Skupštine Vojvodine znaju da je pokrajinski parlament prošle i pretprošle godine proglasio dva zaštićena prirodna dobra - 'Karaš-Nera' i Banja Rusanda", navodi Galić. On kaže da za prskanje komaraca novca bilo sasvim dovoljno ni 2014. ni 2015. godine.
 
"Bilo je i za monitoring i zaštitu prirodnih dobara kao i stotine miliona za prskanje komaraca. Ove godine za to nije izdvojen ni dinar. To građani sigurno i sad osećaju", kaže on i dodaje da sada ne vredi praviti rebalans za prskanje larvi komaraca, jer se to radi u proleće. Kako smatra, za prskanje komaraca treba naći neku sredinu kada je reč o iznosu, ali on nikako ne može da bude - nula.
 
"E sad, da li treba ulagati enormna novčana sredstva, kao što je to bilo do sada, za uništavanje larvi komaraca, ili treba naći neku sredinu – pa sigurno je da nema smisla potrošiti 500 miliona, ali ne može to biti ni nula dinara. Prethodne godine je, recimo, za uništavanje larvi komaraca opredeljeno 350 miliona, a godinu ranije i više od toga. Nažalost, sada nisu predviđena sredstva u budžetu ni za pomoć jedinicama lokalnih samouprava za uništavanje divljih deponija. Pa kako se mi onda bavimo zaštitom životne sredine?", pita Galić.
 
Dodaje da nije zadovoljan stanjem u Pokrajini, jer nije nasledio "gotovo ništa" novca. 
 
"Da biste nešto radili, morate da imate para", zaključio je on za novosadski list.
 
 
 
Izvor: 021.rs


Marketing

Najnovije vesti