Društvo

Nema promena cene grejanja i načina naplate

Pančevo, Sub, 03/10/2015 - 03:43
Mirjana Marić


Nova grejna sezona u Pančevu počeće na vreme sa nepromenjenom cenom i načinom naplate. Za utrošenu energiju potrošači će i dalje plaćati 103, 54 dinara po metru kvadratnom, dok će oko 15 procenata domaćinstava plaćati utorošak energije izmerene na individualnim meračima.

Iako je Javno komunalno preduzeće “Grejanje” tražilo povećanje cene grejanja, cena za sistem daljinskog grejanja za građane Pančeva će ipak ostati nepromenjena.

Zamenik gradonačelnika Pančeva Saša Levnajić, rekao je da je, nakon razmatranja ovog predloga od strane stručnih sluzbi i Kabineta gradonačelnika, utvrđeno da će Pančevo u narednom periodu ostati na istoj ceni grejanja, i dodao:

“Neće doći do promene cene grejanja ni za građane koji plaćaju grejanje po metru kvadratnom, niti za građane koji plaćaju po utrošku. To će biti predlog s kojim će Kabinet gradonačelnika izaći pred skupštinu grada i očekujemo da će taj predlog biti usvojen”.

Na osnovu finansijskih izveštaja koji su rađeni za prethodnu godinu i samog završnog računa JKP “Grejanje”, po svim parametrima proračunatih posebnom metodologijom, cena grejanja je trebala da bude skuplja za 9,67%, rekla je Sandra Božić, direktorka JKP “Grejanje” i dodala:

“U razgovoru sa gradonačelnikom, zamenikom gradonačelnika i većnikom za stambeno-komunalne delatnosti, ovaj zahtev je korigovan prateći situaciju u kojoj se građani u ovom trenutku nalaze, nakon čega smo poslali zahtev za korekcijom cena od oko 5, 67%. Cena gasa pala u međuvremenu, a u proračunima se nalazi poslednja dostupna cena za avgust mesec, nakon čega je nastao dogovor i zaključak da se cena grejanja ove godine neće povećavati“.

Koliko će koštati grejanje, određeno je metodologijom i formulom koju je propisala Vlada Srbije. Na cenu utiču i svi troškovi koje preduzeće ima. Cena grejanja ne može biti niža jer se za razliku od prethodnih godina na računima za gas pojavila nova stavka, koje do sada nije bilo, a to je pristup sistemu.

“Obračunat trošak za pristup i kapacitet je 1.045 odsto viši nego prethodnih godina. Deset miliona je bilo odvajano prošlih godina za tu obavezu, a ove godine više od 170 miliona. Samim tim, parametri koji bi možda i omogućili da cena grejanja bude niža u ovom slučaju ne mogu biti ispoštovani”, rekla je Sandra Božić, direktorka JKP-a „Grejanje“.

Osim cene, drugo važno pitanje je način naplate utrošene energije.

“Komisija za energetsku efikasnost grada Pančeva je 28.9 2015. dostavila preporuku Gradskom veću da se za ona domaćinstva koja nemaju energetski efkisane objekte nastavi obračun po metru kvadratnom, dok za onih 15 odsto domaćinstava koji su do sada plaćali po utrošku, u narednom periodu nastavi obračun plaćnja po utrošku”, rekao je zamenik gradonačelnika Saša Levnajić.

“Došlo se do zaključka da u prethodnih deset godina nije mnogo urađeno po pitanju energetske efikasnosti u gradu. Nije postojala korelacija između relevantnih činioca, odnosno određenih javno komunalnih javnih preduzeća koji su trebali da brinu o energetskoj efikasnosti. ‘’Grejanje’’ ima egzaktne podatke koji se tiču merenja isporučene toplotne energije pet godina unazad, vrlo precizno i automatizovano. Prema našim saznanjima postoje korisnici u gradu koji su zaista veliki potrošači, koji u ovom trenutku po ceni koju plaćaju grejanje, to ne mogu da znaju”, rekla je Sandra Božić.

Prema metodologiji koju je propisala Vlade Srbije, cena grejanja može biti korigovana ukoliko nastupi promena cene energenata, tačnije ukoliko 3 posto poskupi ili 5 posto pojeftini.

Direktorka JKP ‘’Grejanje’’ dodala je da je ovo preduzeće radilo i na novom modelu samog računa, gde će građani će uz svoje račune moći da sagledaju koliko su energije utrošli u mesecu i u grejnoj sezoni. “Radimo na tome da na sajtu bude dostupna tabela koja će na osnovu potrošene energije obračunavati koliko je to zapravo potrošenog novca, odnosno koliko bi račun u određenom slučaju iznosio”.

Preduzeće JKP ‘’Grejanje’’ je prema rečima Sandre Božić, izmirilo sve obaveze koje je imalo prema Srbijagasu, što znači da se bez ikakvih dugovanja ulazi u novu grejnu sezonu.
MarketingNajnovije vesti