• Nema roka za objedinjavanje gradskih preduzeća

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pančevo, 10. avgust – Da gradska vlast razmišlja o reorganizaciji i reformi sektora javnih preduzeća, čiji je osnivač Skupština Grada Pančeva najavljivano je i ranije, a da je razmišljanje u novom mandatu postalo intenzivnije, posvedočio je član Gradskog veća zadužen za komunalni sektor, Aleksandar Stevanović.

    Početak prošlog mandata, posle 2012. godine, obeležilo je prenošenje osnivačkih prava gradu nad seoskim komunalnim preduzećima kojih je sedam. Uz ukupno osam, što javno komunalnih, što javnih, donelo je cifru od 15 preduzeća čije delatnosti, a tako i zaposleni, jesu vezani na gradske odluke i finansije.

    „Naša ideja je da probamo da napravimo uštede u funkcionisanju javnog sektora. Želimo uštede za budžet, a način je da reformišemo čitav sektor javnih preduzeća. Smatramo da treba ići u pravcu ukrupnjavanja i formiranja jednog javnog preduzeća, kao što to je bilo pre više od 20 godina kada je u Pančevu radilo preduzeće Standard” – iznosi prelimarnu ideju Aleksandar Stevanović. U ovom poslu, ističe Stevanović, gradska vlast ne daje sebi rokove. Za sada se razgovara i identifikuju mogućnosti.

    „Vidimo da postoji prostor za efikasnost i uštedu u grupisanju javnih nabavki. Recimo osam javnih preduzeća nabavlja gorivo, usluge higijene, kancelarijski materijal, usluge obezbeđenja, imaju osam direktora i nadzornih odbora, osam pravnih i službi za javne nabavke, svako ima i neku naplatnu službu – smatramo da bi sigurno bilo ušteda kada bi ti segmetni funkcionisali jedinstveno” – objašnjava Stevanović.

    Ne tako davno, u svetlu razgovora o situaciji u kojoj se Pančevo našlo početkom primene Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom gradskom sektoru, sa republičkim razrezom koliko broj radnika treba smanjiti, gradonačelnik Saša Pavlov spominjao je ideju objedinjene naplate.

    „Razgovarali smo sa direktorima gradskih preduzeća koji imaju svoje naplatne službe kako bi za početak samo unificirali radno vreme, recimo od 9 do 17, pa se ispostavilo da bi to značilo povećanje troškova. A naš cilj su uštede. Od ideje objedinjene naplate se neće odustati” – ističe gradski većnik.

    Još od 2012. godine gradska tema je bila objedinjenje svih javnih komunalnih preduzeća po selima. Dosadašnjih sedam, u jednom, a spominjalo se ime “Selkom”, čija je registracija i rađena. To ipak nije zaživelo. A i neće.

    „Odustalo se od te ideje. Javna preduzeća po naseljenim mestima će se transformisati preko preuzimanja funkcija. Model će biti kao sa Dolovom, gde su Vodovod i Higijena posle preuzimanja komunalnih poslova iz svoje nadležnosti preuzeli i zaposlene koji su na tim poslovima u Dolovu radili. Očekujemo da gradska voda početkom sledeće godine stigne do Glogonja i Jabuke, a da je dobije konačno i Kačarevo. I tu će uporedo sa funkcijama biti preuzimani i radnici. Tako želimo i da nastavimo “ – naglašava Aleksandar Stevanović.

    Pojmovi efikasnosti i ušteda sa sobom nose i pojam racionalizacije. A još kada se spomene autsorsovanje određenih poslova ili službi, već zvuči zabrinjavajuće za zaposlene. Interesovalo nas je da li ideja nove organizacije nosi nesigurnost zaposlenima i otpuštanja?

    „Ideja spajanja preduzeća u jedno za očekivani rezultat bi trebalo da ima kvalitetnije i jeftinije usluge, da preduzeća rade sa manje troškova, da se ostvare uštede. Primarni cilj nije otpuštanje zaposlenih. Racionalizacija u javnom sektoru se sprovodi po Zakonu o maksimalnom broju zaposlenih i očekujemo da ubrzo po formiranju Vlade Srbije dobijemo za koliko je to smanjenje u ovoj godini.” – odgovara Stevanović.

    Ideja gradske vlasti je da posle razgovora i sagledavanja parametara jasno kaže kako želi da sektor javnih gradskih preduzeća izgleda ubuduće. Posle toga biće angažovana neka stručna kuća da napravi ekspertsku analizu. Do sada, objašnjava Stevanović, niko nije angažovan niti je sa bilo kim razgovarano.

    „Uzor nam je Pančevo iz vremena kada su komunalne funkcije bile objedinjenje u preduzeću “Standard”. Naša ideja je da stvorimo efikasno preduzeće koje će biti dovoljno jako da za pojedine funkcije ili njihove delove, kao što je recimo reciklaža, stupa i u privatno javna partnerstva” – istakao je Aleksandar Stevanović.

    Pančevo, 10. avgust – Da gradska vlast razmišlja o reorganizaciji i reformi sektora javnih preduzeća, čiji je osnivač Skupština Grada Pančeva, najavljivano je i ranije, a da je razmišljanje u novom mandatu postalo intenzivnije, posvedočio je član Gradskog veća zadužen za komunalni sektor, Aleksandar Stevanović.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo