Prosveta

Nema tehnoloških viškova u pančevačkim srednjim školama

Pančevo, Pet, 15/07/2016 - 23:34
Tanja Marin

PANČEVO - Zbog smanjenog broja upisanih đaka u srednje stručne škole na teritoriji Srbije oko 10.000 prosvetnih radnika neće moći da održi dovoljan broj časova kako bi ispunili potrebnu normu, ističu u Uniji prosvetnih radnika Srbije, zbog čega postoji mogućnost da budu proglašeni tehnološkim viškom. U Pančevu nije tako dramatična situacija, s obzirom na to da su ove godine popunjeni gotovi svi kapaciteti u srednjim školama na teritoriji grada Pančeva. 

 Smanjenje broja đaka koji su upisali srednje stručne škole u celoj Srbiji dovelo je do smanjenja normi ili dela normi nastavnicima. 

- Za koji dan ćemo znati tačno koliko je naših kolega tehnološki višak. Srednje stručne škole su manje odeljenja upisale, tako da govorimo sigurno o više od 10.000 ljudi koji su ostali bez norme ili dela norme, istakla je Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. 

U pančevačkim srednjim školama je u ovom upisnom roku bilo mesta za 1404 učenika, a iz osnovnih škola je izašlo 1189 malih maturanata. Uprkos manjem broju svršenih osnovaca, slobodnih mesta u pančevačkim srednjim školama nakon upisa gotovo da nema. Sva mesta u trogodišnjim srednjim stručnim školama su popunjena, dok je u četvorogodišnjim ostalo još 15 slobodnih mesta, sva u Poljoprivrednoj školi ‚‚Josif Pančić". 

Na osnovu ovih podataka jasno je da će gotovo svi profesori i nastavnici u pančevačkim srednjim stručnim školama uspeti da zadrže dosadašnji fond časova, pa da neće deliti sudbinu sa nastavnim kadrom iz škola i okruga sa znatno manjim brojem novoupisanih đaka. 

Predsednica Unije prosvetnih radnika Srbije je ocenila da je problem tehnološkog viška prošle godine dobro odrađen, da je rešen problem za oko 5.000 prosvetnih radnika koji su ostali bez norme ili dela norme. Na području Školske uprave Zrenjanin, kojoj pripadaju i pančevačke osnovne i srednje škole, početkom prošle godine je oformljena radna grupa sa zadatkom da napravi što bolju preraspodelu prosvetnih radnika i da im pomogne da ostvare svoja prava i ispune norme. Na ovaj način, prema rečima predsednice Asocijacije prosvetnih radnika Pančeva, Dragice Tasić, tokom prošle školske godine, omogućeno je svim profesorima i nastavnicima sa teritorije Pančeva da na adekvatan način ispune svoje norme. 

Ipak, da li će i koliko biti tehnoloških viškova ili možda deficita u nastavnom kadru znaće se sredinom avgusta nakon što školske uprave proslede školama Stručno uputstvo o formiranju odeljenja i načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2016/2017. godinu. Nakon toga direktori će znati da li imaju potrebu da angažuju još nekog profesora, da li potrebno da im deo fonda časova popuni profesor ili nastavnik koji delimično ispunjava normu ili je potrebno da, shodno broju odeljenja i učenika, smanje broj prosvetnih radnika u svom kolektivu. 

T. M. Marketing

Najnovije vesti