• Nenad Živković: U odbranu novinarstva i građanskih vrednosti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Novinar, aktivista, edukator, dobar poznavalac istorije Pančeva. Svaka oblast kojoj se Nenad Živković do sada posvetio – arhivistika, novinarstvo, marketing, državna administracija, prosveta – imala je svoje izazove, atraktivne dimenzije, prostore koje je trebalo osvojiti i nepoznanice koje tek treba savladati.

     

    Radni vek je započeo u Istorijskom arhivu, a nastavio ga u nedeljniku Pančevac, gde se najduže zadržao, kao novinar, urednik rubrike i glavni urednik u dva navrata, i uporedo sarađivao sa drugim medijima u zemlji. Bio je zaposlen u Agenciji „Mex”, Kancelariji za decentralizaciju Vlade Republike Srbije, a trenutno radi kao nastavnik građanskog vaspitanja u Elektrotehničkoj školi.

     

    Bavljenje profesionalnim i slobodnim novinarstvom oduvek je imalo svoju cenu i na sve rizike je neophodno računati. Tako je od 2004. do sada bio meta različitih hajki koje su u našem gradu sprovodili oni kojima se Živkovićev javni angažman nije dopao.

     

    – Ponovo sam došao na udar lokalnih politikanata i njima lojalnih i poslušnih „novinara” 2019. godine, kada sam nakon govora na jednom od protesta „Jedan od pet miliona” bio najstrašnije izvređan na Televiziji Pančevo i sajtu epancevo.rs. Dotičnima se nije dopalo šta sam pričao o našim gradoupraviteljima i čitavom establišmentu, za koji mislim da nanosi velike štete i radi suprotno interesima i opštem dobru građana i građanki Pančeva. Oni rade u interesu jednog poslovnog kartela, koji se predstavlja kao politička partija, i zanima ih samo da za što kraće vreme ostvare što više ličnih, partijskih i poslovnih interesa. Sukob sa takvim doživljajem sveta, grada i gradskog budžeta neminovan je i svako suprotstavljanje takvom doživljaju ima svoju cenu, ali svaka cena je okej – kaže Nenad Živković.

     

    Iako je zagovornik sočnijih i duhovitijih formi komunikacije, takav diskurs nipošto ne podrazumeva vređanje, već elementarni nivo civilizovanosti, što nije bio slučaj tokom ove medijske hajke. Zbog toga je pred Višim sudom u Beogradu 2019. godine poveo četiri parnična postupka protiv Miroslava Milakova, Jasmine Petković i Aleksandra Čupića. O prvostepenoj presudi u Živkovićevu korist u jednom procesu čeka se izjašnjenje Apelacionog suda, dok su ostala tri procesa u toku.

     

    Problemi koji se javljaju na medijskoj sceni nisu samo problemi zaposlenih u novinarskim kućama. Oni su sveobuhvatniji:

     

    – Nepostojanje uslova da se novinari i novinarke profesionalno i etički bave svojim poslom ukazuje na ozbiljne probleme u društvu. Pod time mislim pre svega na klijentelizam u medijima, na nameštene konkurse za sufinansiranje, na autocenzuru, na obračune sa novinaraima, uključujući pokušaje ubistva i paljenje kuća, na političke i sve druge uticaje interesnih grupa, lobija, velikih kompanija… Tako kompleksan splet različitih uticaja koji otežavaju bavljenje ovim pozivom jasno ukazuje na to koliko je važno da profesionalno novinarstvo postoji, radi zdravlja društva. Najveći kvaritelji novinarstva su „novinari”, a jedino ispravno, profesionalno novinarstvo jeste ono koje se pridržava zanatskih i etičkih standarda, koje u našem mejnstrim novinarstvu ili nije prisutno, ili je u tabloidima temeljno razvaljeno.

     

    Prošla je skoro decenija od trenutka kada je iz Pančevca otišla čitava jedna redakcija do trenutka kada su se stvorili uslovi da se pokrene novi medij – Pančevo si ti. Taj medij, u kome je Živković urednik, po mestu izlaženja i temama koje tretira jeste gradski, ali poruke koje šalje, kako zbog digitalnog formata, tako i zbog uređivačke politike, idu daleko izvan lokalnih okvira.

     

    – Želimo da našim sadržajima doprinesemo ne samo odbrani ili osvajanju autonomnog prostora tolerancije već i da afirmišemo vrednosti građanskog društva. Smatramo da su one jedini lek za ovo beznađe u kojem se naše društvo nalazi već decenijama. Pristup novinarstvu koji mi negujemo može da sačuva to tvrdo jezgro, taj doživljaj novinarstva u lokalu kao važnu tačku formiranja jednog sistema vrednosti i strukture mišljenja. Nemamo dnevnu redakciju, vremensku prognozu, servisne informacije, crnu hroniku, šta rade slavni… Obraćamo se specifičnoj i srazmerno manjoj ciljnoj grupi s namerom da sačuvamo stare svetove i da na njihovim temeljima i vrednostima gradimo nove, primerene vremenu u kome živimo – objašnjava Nenad Živković.

     

    Pored toga što je zabrinut za budućnost medijske scene u Pančevu, Živković je zabrinut i za narušavanje identiteta, istorije, tradicije i kulturne baštine ovog grada. On ističe da je desetine važnih objekata nestalo pod talasom investitorskog urbanizma, kao i da nove generacije Pančevaca i Pančevki ne prepoznaju ili nisu upoznate sa svim tim blagom koje smo nasledili i sa kojim ne znamo kako da rukovodimo.

     

    Živković je zajedno sa turizmološkinjom Živanom Krejić organizovao tematske obilaske Pančeva, kao i pet sezona foto-večeri „Sto fotografija za sto minuta”, koje je zaustavila epidemiija korone. Želeli su da približe našim sugrađanima i sugrađankama priče iz davnina, sa jasnom porukom da one i dan-danas žive i da je naša obaveza da ih sačuvamo za one koji dolaze za nama. Te priče oblikovali su u Mali vodič kroz istoriju i kulturu Pančeva, koji je izašao krajem 2020. godine u izdanju UG Poseti Pančevo.

     

    Jovana Svirac

     

    Novinar, aktivista, edukator, dobar poznavalac istorije Pančeva. Svaka oblast kojoj se Nenad Živković do sada posvetio – arhivistika, novinarstvo, marketing, državna administracija, prosveta – imala je svoje izazove, atraktivne dimenzije, prostore koje je trebalo osvojiti i nepoznanice koje tek treba savladati.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]